Най-мощното от 4 години слънчево изригване причини радиозатъмняване около Атлантическия океан (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2021 в 00:02 13191 0

Слънчевото петно ​​с изригването AR2838. Кредит: NaSA/SDO

Най-голямото слънчево изригване от четири години насам се прояви на 3 юли. Слънчевата светкавица изригна от слънчево петно ​​на име AR2838 и е класифицирана като избухване от клас X1 от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ (Space Weather Prediction Center - SWPC).

Това означава, че слънчевата светлина е била най-ярката и най-голямата по рода си - достатъчно голяма, за да причини кратки радиосмущения на Земята.

Този взрив на рентгенови лъчи пропътува разстоянието до Земята със светлинна скорост в събота следобед, сблъсква се с горните слоеве на Земята след около осем минути и причинява радиозатъмнение над Атлантическия океан и крайбрежните райони. Картата на спиране на тока показва къде радиооператори са забелязали спиране на тока около 15:30 UTC (18:30 българско време).

Слънчевите изригвания се категоризират в класове в A, B, C, M или X. A са най-малките, а клас X представлява най-големият и най-ярък клас слънчеви изригвания.

Астрономът Тони Филипс (Tony Phillips), специалист по космическо време на НАСА, заяви, че слънчевото изригване се е появило съвсем внезапно:

"Вчера то дори не съществуваше, подчертавайки непредсказуемостта на слънчевата активност".

Слънчевото изригване е интензивен изблик на радиация, който е резултат от освобождаването на магнитна енергия, свързана със слънчевите петна. Слънчевите петна са временни тъмни петна на Слънцето, които са по-малко горещи спрямо заобикалящата ги среда с размери от няколко до хиляди километри. Слънцето има периоди с много и малко слънчеви петна, които се редуват в така наречените слънчеви цикли. По време на периодите с най-много слънчеви петна говорим за максимум слънчевата активност, а периодите без или почти никакви слънчеви петна са известни като минимуми на слънчевата активност.

Слънчевите изригвания са най-големите експлозивни събития в Слънчевата система, които продължават от няколко минути до няколко часа. Слънчевото изригване на 3 юли е първото излъчване от клас X, произведено от Слънцето, тъй като през декември 2019 г. започна нов слънчев цикъл. По време на предишния слънчев цикъл "24" от Слънцето са произведени 49 рентгенови избухвания.

Кредит: Space Weather Prediction Center

Затова учените очакват още десетки изригвания от клас X, когато слънцето наближи слънчевия максимум до 2025 година. В миналото е имало мощни слънчеви изригвания и коронарни масови изхвърляния (CME), причиняващи широко разпространени прекъсвания на електрозахранването и провали в комуникациите на Земята и сателитите в космоса.

Както се появи слънчевото петно ​​'AR2838', така и бързо изчезна. На 3 юли слънчевото петно ​​се премести в северозападната част на Слънцето и ще се премести от другата страна на звездата през следващите две седмици.

Източници:

Significant Solar Flare Erupts from Sun, NASA

R3 (STRONG) RADIO BLACKOUT OBSERVED, Space Weather Prediction Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !