Най-смърдящото цвете в света разцъфна в Белгия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 11:09 4172 0

Кредит www.aaron.ugent.be

Разцъфналият Amorphophallus titanum в в Гент, Белгия

Цвят на Titan Arum (Amorphophallus titanum), който е един от най-големите на планетата, е разцъфнал в оранжерията на Университета Гент, Белгия. Ароматът му, който по-правилно е да се нарече "воня" е нещо средно между миризма на труп и развалена риба.

Titan Arum е открит в дъждовните гори на Суматра през 1878 г. от ботаник от Флоренция име Odoardo Beccari, който вероятно е първият европеец наблюдавал най-смрадливото растение в света. Той изпратил няколко семена и луковици у дома и така Amorphophallus titanum разцъфва за първи път на Запад през 1889 г. 

Миризмата на растението привлича бръмбари и мухи, хранещи се с мърша, които го опрашват. Отвореният цвят е висок 1,9 метра и тежи около 18 килограма. А теглото на гигантското растение, което цъфти само 72 часа и веднъж на 5 -10 години, може да достигне 100 кг.

Titan Arum има жълт плодник, обгърнат от зелено отвън и тъмнолилаво отвътре венчелистче, така че изглежда като месо.

С това хитрините на това растение не свършват - като цъфти, то отдава доста топлина, до 36 ° C, с което потвърждава впечатлението за "топло месо". Насекомите пълзят към плодника, за да пуснат яйцата си в това, което те мислят, че е развалено месо, и пренасяйки прашец така опрашват растението.

Въпреки, че мирише отвратително, някои твърдят, че усещали сексуалната енергия на "трупното цвете".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !