Най-старият вулканичен метеорит, който се е разхождал в космоса преди да се роди Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 август 2018 в 00:24 5200 0

Кредит UNM Newsroom

Преди около 4,5 милиарда години катастрофалната експлозия на масивна звезда, свръхнова, предизвика огромен облак космически прах и газ, за ​​да се съберат и образуват нашата Слънчева система. Но точно как са се образували планетите, остава до известна степен загадка за учените.

Сега един новооткрит блещукащ в зелено метеорит, на 4.6 милиарда години, образувал се точно преди тази експлозия, помага на учените да научат повече за това как са били изградени планетите на Слънчевата система, съобщава LiveScience.

Забележителният космически скален къс с размер на топка за тенис, наречен „Северозападна Африка” (Northwest Africa - NWA) 11119, е придобит от търговец на метеорити в Африка през 2016 г. Този търговец изпраща екземпляра на Карл Аджей (Carl Agee), планетарен геолог и специалист по метеоритите от Университета в Ню Мексико. Аджей не е сигурен дали камъкът е метеорит, така че възлага на докторантката Пурна Шринивасан (Poorna Srinivasan) да анализира обекта. 

Камъкът наподобява вулканична земна скала, но химичният й състав показва, че определено е от космоса и не е обикновен метеорит, установяват изследователите.

NWA 11119 е вулканичен метеорит, което означава, че е образуван от охлаждането и втвърдяването на магма. Със своите 4,6 милиарда години NWA 11119 е най-старият вулканичен метеорит, откриван някога. Шринивасан обяснява, че има няколко невулканични метеорита, които са дори по-стари.

Кредит: UNM Newsroom

Големите силициеви кристали, наречени тридимити, съставляват около 30% от NWA 11119. Това количество тридимит е сравнимо с това, което се намира във вулканичните скали на Земята, но не е срещано в метеоритите, твърди Шринивасан в прессъобщение на Университета на Ню Мексико .

Като цяло, съставът на NWA 11119 е поразително подобен на материала, който съставлява земната кора, външният скален слой, който образува твърда черупка около планетата. Ето защо изследователите подозират, че NWA 11119 е кристално парче скала от астероид със слой кора, образувана по начин подобен на формирането на земната кора.

Допълнителните химични анализи разкриват, че метеоритът прилича на два други необичайни метеорита - NWA 7235 и Almahata Sitta - което предполага, че и трите космически скали може да са от едно и също небесно тяло, обяснява Шринивасан.

Това откритие може да помогне на изследователите да разберат "как би могла да изглежда една по-ранна версия на Земята ", коментира Шринивасан.

Шринивасан е водещият автор на изследването, описващо NWA 11119, публикувано в списание Nature Communications.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !