Намериха в кехлибар кърлеж, пил кръвта на динозаврите

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 декември 2017 в 12:34 9765 1

Кредит Nature Communications/Peñalver et al.

В кехлибар на 99 милиона години е запазен кърлеж, насмукал се с динозавърска кръв.

Фрагментът от кехлибар, в който е намерено насекомото, заедно с перо на динозавър, е най-старото доказателство за съществуването на тези кръвосмучещи паразити, разказва LiveScience.

Статията, описваща насекомото и неговия триизмерен модел, са публикувани в списание Nature Communications.

Перото, в което се е вкопчил кърлежа, се намира в кехлибар, е принадлежало хищeн динозавър от групата на тероподите, чиито членове впоследствие са еволюирали в птици.

Кърлежите, открити в кехлибар наподобяват съвременните кърлежи, което предполага, че са имали подобни паразитни навици. Но няма фосили, които пряко да свързват динозаврите с малките членестоноги, които може да са се хранили с тях.

Сега учените докладват в новото проучване доказателство за една такава връзка. 

Парчета кехлибар, в които има запазени кърлежи (кърлежът е с размер 5 милиметра). Кредит: E. Peñalver

Две други насекоми са забили във власинките ларвите на насекоми, за които учените смятат, че са снасяли яйца в гнездата на динозаврите, което служи като допълнително доказателство за тясната връзка между праисторическите животни и техните паразити.

Двама възрастни мъжки кърлежи Deinocroton draculi са съхранени заедно. Кредит: Nature Communications / Peñalver и сътр.

Образецът кехлибар е предаден на изследователите от частния колекционер Скот Андерсън. Кехлибарът идва от известната мина в Мианмар. Андерсън представи първото описание на образеца на научна конференция преди няколко години. Тогава учените се надяваха, че може да бъде извлечена ДНК от кръвта в коремчето на кърлежа. Това се оказа невъзможно, но с помощта на палеобиолози от Природонаучния музей в Оксфордския университет бе възможно да се установи видът на кърлежа - Deinocroton draculi. 

Много от съвременните видове кърлежи се хранят с кръвта на птиците - потомци на древните тероподи, така че кърлежите по динозавърските пера в кехлибара доказват, че взаимоотношенията гостоприемник-паразит са на най-малко 99 милиона години. Тероподите се превърнаха в съвременни птици, а кърлежите и до днес ги придружават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12132

1

Boba Fet

15.12 2017 в 12:34

Айде сега и за Jurassic Park трябва да се тревожим :D