Насекоми-астрономи:Торният бръмбар се ориентира само по небето (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 май 2016 в 16:05 7300 0

Насекоми-астрономи. Торният бръмбар се ориентира по небето

Кредит Emily Baird; Baird E, Byrne MJ, Smolka J, Warrant EJ, Dacke M / PLoS ONE

Хората имат пътища и инфраструктура, GPS карти и Siri, които им помагат да намерят пътя си, но съществата от животинското царство трябва да разчитат на други тактики. 

Ново проучване установи, че торните бръмбари правят моментна снимка на позициите на небесните тела, докато "танцуват" на върха на топка от тор.

А когато търкалят топката, бръмбарите могат да се движат по права линия, заявиха учените пред Live Science.

Предишни изследвания са открили, че торните бръмбари, както и други насекоми, използват светлината на Млечния път за навигация. В новото изследване обаче учените показват, че торните бръмбари се различават от други насекоми при използването на небесната информация. Докато други насекоми разчитат на "вродено усещане на природната географска връзка между небесните знаци", това проучването показва, че "небесната моментна снимка" на торните бръмбари " им дава вътрешна представа за небето. 

"В известен смисъл може да се каже, че танцът има функцията на спусъка на камерата: В един момент по време на танца, спусъкът е натиснат и е направена снимка на видимия небесен пейзаж и се записва някъде в мозъка," - обяснява водещият автор на проучването Базил ел Джунди (Basil el Jundi), изследовател в Катедрата по биология в университета в Лунд, Швеция.

Тази "снимка" може да включва информация като разположението на слънцето и луната, както и позициите им спрямо звездите. Торните бръмбари, въпреки малките си мозъци, могат да уловят тази информация, която им позволява да се движат по прави линии, заявиха изследователите.

Снимка: Jochen Smolka.

Въпреки че другите животни използват различни белези за ориентация - от географски особености до звукови вълни - оказва се, че торните бръмбари разчитат само на тези "снимки", отбелязват учените.

Снимка: Jochen Smolka.

"Ние знаехме, че много други насекоми използват наземни ориентири за навигация, и подробно проверихме това при торните бръмбари през последните години, но те никога не използваха тези знаци - дори ако небето не се виждаше", коментира ел Джунди. "Ние не знаем дали бръмбарите могат да използват други знаци като например поривите на вятъра, но според нашите досегашни познания, небето е единственият източник на визуална справка и стратегията "небесна моментна снимка" е единствената техника, която използват".

"Нашата работа е съсредоточена главно върху това да се разбере как животните се ориентират безопасно в тяхната околна среда и как вътрешният им компас контролира ориентацията им" - заяви ел Джунди. "Нашите резултати ни дават дълбоко разбиране н системата на ориентиране на животните и може да помогне да се изработят автономни превозни средства, които да могат да се ориентират и движат в определена посока".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !