07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Национален парк на Тайланд реши радикално проблема с боклука (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 септември 2020 в 11:07 48290
Министърът на околната среда на Тайланд Варавут Силпа-арча публикува в профила си във Facebook снимки на отпадъци, събрани в картонени кутии като колети, готови за изпращане. Снимка: Facebook/TOPVarawut

Да оставите собствените си боклуци в планината и особено в национален парк е укоримо и дори престъпно поведение към природата.

Превъзпитанието на такива индивиди е трудно, но ето, че в Тайланд са намерили решение - властите в популярния национален парк Као Яй близо до Банкок започват да изпращат по пощата боклуците обратно на тези, които са ги оставили в парка, съобщава в facebook министърът на околната среда на Тайланд, цитиран от BBC News.

Може би би било хубаво да се въведе подобна инициатива и у нас, но проблемът е, че е необходимо пълно наблюдение, за да се идентифицират „собствениците“ на боклука.

Боклукът, който туристите оставят в природните резервати, не само разваля красотата на пейзажа, но може да навреди както на околната среда, така и на животните, които определено ще се заинтересуват дали става за храна.

В Тайланд да се замърси национален парк е престъпление с присъда до пет години затвор. Очевидно заплахата от такова сурово наказание, както и глобите не са достатъчна спирачка за посетителите на парка и затова властите са стигнали до тази оригинална и възпитателна идея - да връщат боклука, който са оставили.

Тъй като всеки турист трябва да посочи домашния си адрес на входа на Као Яй, за служителите на парка не е трудно да установят на кого да изпращат „забравените вещи“ по пощата.

Многобройните туристи в Националният парк Као Яй вече ще трябва да внимават къде оставят отпадъците си. 
Кредит: viator.com

Някои нарушители вече са започнали да получават такива колети, в които освен пластмасовите бутилки, чаши, кенчета и опаковки, има любезна бележка „Забравихте това в парка“, но данните на нарушителите не съвсем любезно се изпращат в полицията.

Плакати на входа на парка предупреждават за новия начин за наказание на тези, които хвърлят боклуци, така че неприятният колет не трябва да изненадва никой.

Националният парк Као Яй. Кредит: goatsontheroad.com

Националният парк Као Яй, един от най-старите национални паркове в Югоизточна Азия, обхваща повече от 2000 квадратни километра гори и пасища в централен Тайланд.

Повече от 50 километра пешеходни и колоездачни пътеки се извиват през природния резерват, а множеството му водопади включват 150-метровия Haew Narok и 20-метровия Haew Suwat, увековечени във филма на Дани Бойл „Плажът“.

Националният парк Као Яй. Кредит: thethaiger.com

Паркът също така приютява разнообразни представители на дивата фауна като мечки, гибони, слонове и носорози.

Източник: Thai national park sends rubbish back to tourists,  BBC News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.