25 февруари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Наука или чудо? Как успяха да спасят децата от пещерата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 юли 2018 в 12:41 46730
Снимка: Hereyim

Вечерта във вторник, 10 юли, официално бе обявено, че всичките 12 тайландски момчета и техният 25-годишен футболен треньор успешно бяха спасени от дълбините на наводнена пещера са в добро здраве.

"Не можем да кажем дали това е чудо, наука или нещо друго. Всичките тринадесет футболисти вече са извън пещерата", коментират тайландските военноморски тюлени на страницата си във Facebook.

Групата остана в продължение на две седмици в капан в пещера на 0.8 километра под земята, когато мусонните дъждове ги блокираха на 4 километра от входа на пещерата на 23 юни. Цял свят седмици следеше драмата, а спасителните екипи търсеха начин да измъкнат момчетата.

Като начало спасителните екипи изпомпваха 40 процента от водата от пещерата, наводнявайки близката фермерска нива. Но тъй като това е сезон на мусоните, водата продължава да се влива в пещерата. Нужни бяха няколко часа за спасителите да оставят няколко бутилки кислород по маршрута до изхода на пещерата.

Международен екип водолази, включително тайландските военноморски тюлени, трябваше да се уверят, че момчетата знаят да плуват - нужни бяха пет часа само за да стигнат до мястото, където са момчетата. Всяко момче бе оборудвано с маска за цялото лице, предназначена за начинаещи водолази, а след това бяха приприкрепени към двама водолази, които носят и бутилките кислород. Тези придружители трябваше да изтеглят с въжета и момчето, и бутилките през почти непрогледната пещера.

Също така момчетата трябваше да запазят спокойствие по време на целия процес. За да се гарантира, че няма да се паникьосват, екипите дават на момчетата антистресово лекарство, а техният треньор им преподава медитативни практики.

През първата половина на прехода обратно момчетата са принудени да газят или на моменти да се гмуркат под вода през наводнените проходи в продължение на 10 до 15 минути. Последната половин километър с е катерят с помощта на въже по хлъзгави скали и преминават стеснение с размери само 38 сантиметра при това в абсолютната тъмнина.

Спасителите работят на три етапа, като спасяват първата група от четирима момчета за общо девет часа в неделя. След пауза на мисията през нощта, за да сменят въздушните бутилки, са спасени още четири момчета в понеделник, а последните четирима и техният треньор - във вторник.

Момчетата са транспортирани до местна болница, където и досега се държат под карантина. Това е нужно, за да се гарантира, че не са се разболели и да се намали риска от разпространение на инфекции.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.