07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Неуловимият рубинен дракон е видян жив за първи път (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 януари 2017 в 14:22 148671
Снимка: Youtube / Scripps Oceanography/UC San Diego

Рубиненият морски дракон е рядка риба, почти митична като името си. Той е роднина на морското конче и повече от век единственото, с което учените са разполагали са няколко запазени екземпляра в австралийски музей.

За късмет е открит и заснет рубинен дракон в крайбрежните води на Западна Австралия. Това е първият път, когато това прекрасно животно е видяно живо, пише ZMEScience.

Доклад за откритието е публикуван в Marine Biodiversity Records.

Червена игла в купа сено

За разлика от своите братовчеди, обикновените и листовидни морски дракони, които е далеч по-лесно да се намерят, да се улови рубинен дракон е доказано изключително предизвикателство. За щастие екипът изследователи от Института  по океанография към Калифорнийския университет в Сан Диего и Австралия Западен музей имат някои улики, които да следват, за да бъде търсенето им малко по-лесно.

Драконът, Phyllopteryx dewysea, е описан като отделен вид през 2015 г. въз основа на анализи на образци в музейна сбирка - всичките изтеглени вече мъртви. Един от тези образци е намерен през 2007 г. на дълбочина от 51 метра. За разлика от тях, най-често срещаните обикновени и листовидни морски дракони не плуват по-дълбоко от 30 метра. Това означава, че екипът трябва да търси много дълбоко.

Образец на дракона на рубин.

През 2015 и 2016 г. два други екземпляри са изхвърлени на брега в близост до мястото, където е намерен образеца от 2007-а. Това кара Грег Роуз (Greg Rouse), биолог от Института по океанография към Калифорнийския университе и колегите му да определят време за експедиция в района през април 2016.

Те направиха четири спускания на апарат с дистанционно управление и успяват да заснемат не един, а два рубинени морски дракони на дълбочина от 51 метра. Някои от кадрите са показани тук.

Те разкриват някои не известни досега подробности за живота на рубинените морски дракони. Ние вече знаем, че те се хранят по подобен начин като своите сродници морски дракони, нападайки своята плячка. Те са и подобни по размер, вариращ от 23 до 25 см дължина. За разлика от своите листовидни братовчеди обаче рубинените морски дракони имат опашка, с която се захващат. Драконите я използват, за да се придържат към обекти и по този начин да не бъдат отнесени от течението, както е описано в доклада.

Откриването на неуловимия рубинен морски дракон повече от всичко все пак е доказателство, че има много загадки на природата, които чакат да бъдат открити. 


+ 0
- 0
То като се слезе по-надълбоко сигурно има още стотици неща, които не са известни.
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.