Невероятно видео показва за първи път мозък, който унищожава мъртвите неврони

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2020 в 00:00 17651 0

Микроглия и неврони. Кредит: EnCor Biotechnology Inc.

Мозъкът използва сложна система за разпознаване, поглъщане и унищожаване на мъртвите клетки, за да не се запушат връзките и да повредят околната тъкан.

Този процес играе огромна роля при пациенти с мозъчни наранявания, невродегенеративни заболявания и други разстройства.

За първи път учени от медицинската школа в Йейл са записали видео как мъртвите неврони се отстраняват в мозъка на мишки в проучване, публикувано в Science Advances.

Видеото по-долу показва кратък период, в който на мъртъв неврон (в червено), който е открит и заобиколен от имунните клетки на мозъка, наречени микроглия.

В течение на 24 часа микроглията раздробява мъртвия неврон и консумира неговото съдържание, изчиствайки го и предотвратявайки блокирането на активността на околните неврони.

Заснемането на този невероятен процес не е лесно. Клетъчната смърт в мозъка е непредсказуема и настъпва много бързо, така че да се установи и се заснеме къде ще възникне, е трудно. Затова екипът от Йейл разработва методи за директно насочване към единични мозъчни клетки и предизвикване на смъртта им чрез насочване към тях на фотохимични или вирусни агенти. След това се представя целия процес как мозъкът разпознава мъртвата клетка и набира имунни клетки, които да се заемат с нея и да я отстранят.  

Микроглията (зелена) поглъща и унищожава мъртъв неврон (в червено). Кредит: Damisah et al., 2020

Разбирането на този процес, наречен апоптоза, е изключително важно за изследователите. Подобно на град, покрит с боклук, мозъкът не може да функционира с твърде много мъртви клетки, натрупани в себе си. Затова новите методи, използвани за насочване към единични мъртви клетки, така и новите знания за мозъчната апоптоза ще подпомогнат лечението на невродегенеративните и възпалителните заболявания.

„Клетъчната смърт е много често срещана при заболявания на мозъка“, разказва д-р Ейемиси Дамиша (Eyiyemisi Damisah), професор по неврохирургия в Йейл, Факултет по медицина. „И разбирането на процеса може да даде представа как да се отговори на смъртта на клетките в ранен мозък от травма на главата до инсулт и други състояния.“

„След нараняване на мозъка, трябва да разберете какво правят клетките и какви молекули участват, за да се разработят нови стратегии за лечение на състоянието. И ако можем да премахнем умиращите клетки ефективно, можем ли да предотвратим свързаната с възрастта невродегенерация? “, добавя д-р Хайме Груцендлер (Jaime Grutzendler) от лабораторията на Грутндлер, Йейл.

Справка: Astrocytes and microglia play orchestrated roles and respect phagocytic territories during neuronal corpse removal in vivo
Eyiyemisi C. Damisah et al., Science Advances 26 Jun 2020:
Vol. 6, no. 26, eaba3239
DOI: 10.1126/sciadv.aba3239

Източник: Amazing Video Shows A Brain Destroying Dead Neurons For The First Time, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !