Нобелов лауреат по физика става Доктор Хонорис кауза на БАН

БАН Последна промяна на 19 февруари 2020 в 11:40 2670 0

Кредит БАН

проф. Жерар Муру

Българската академия на науките ще удостои нобеловия лауреат проф. Жерар Муру с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на БАН.

Официалната церемония ще се състои на 26 февруари от 11.00 часа в Аулата на Академията. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Физическия факултет.

Сред церемонията професор Муру ще изнесе академична лекция на тема: „Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството“ (на английски език).

Жерар Албер Муру е световноизвестен френски физик, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Роден е на 22 юни 1944 г. в Албервил. През 1967 г. получава бакалавърска степен по физика в Гренобълския университет. През 1970 г. завършва и Университета „Париж - VI: Пиер и Мария Кюри“, където три години по-късно защитава докторска дисертация.

Жерар Муру работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския университет и Мичиганския университет, след което за няколко години оглавява Лабораторията за приложна оптика. Работи главно в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2005 г. той се връща във Франция и става директор на Лабораторията по приложна оптика в Ecole Polytehnique.

През 2018 г. Жерар Муру заедно с Артър Ашкин и Дона Стрикланд получава Нобелова награда за физика за преломни открития в областта на лазерната физика. Той стои в основата на изобретяването на метод за усилване на свръхкъси лазерни импулси, позволяващи достигане на безпрецедентни мощности и интензитети на светлинните полета.

Още през 70-те години на миналия век пиковите мощности на лазерите със свръхкъси импулси достигат границата, над която по-нататъшното усилване би разрушило оптичните материали на ползваните прибори. През 1985 г. Муру и Стрикланд, която по това време е негова докторантка, изобретяват метод, който преодолява проблема. Първо импулсът се удължава, с което пиковата му мощност спада. Следва етап на усилване, последван от обратно компресиране на импулсите. Понастоящем методът се ползва в много области на науката, индустрията и медицината (включително и в очната хирургия).

Проф. Муру има огромен принос за ускоряването на изследванията в областта на физиката на лазерите в Европа, създавайки проекта „Инфраструктура Екстремна Светлина“ (Extreme Light Infrastructure). Тази инфраструктура понастоящем се състои от три изследователски центъра с екстремно мощни лазери, изградени в Чехия (Прага), Румъния (Мъгуреле) и в Унгария (Сегед).

Сътрудничеството със специалисти от Физическия факултет датира от съвместите му работи с вече покойния проф. Соломон Салтиел в Ecole Polytechnique около 2000 г. Впоследствие през 2007 г. след обявяването на проекта „Инфраструктура Екстремна Светлина“, именно във Физическия факултет в Лабораторията по фемтосекундна фотоника бе проведена първата работна среща по проекта. Проф. Муру възложи на българския екип, воден от проф. Салтиел, отговорната задача да избере местата, където да бъдат построени споменатите три изследователски центъра. Това е несъмнено международно признание за ролята на Софийския университет в този проект като представител в консорциума на страната-съосновател.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !