04 December 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловата награда за икономика е за проучвания върху борбата с бедността

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 October 2019 в 12:55 23400

Наградата на Шведската банка (Sveriges Riksbank Prize) за икономически науки в памет на Алфред Нобел 2019 г. беше връчена на Абхиджит Банердже (Abhijit Banerjee), Естер Дюфло (Esther Duflo) и Майкъл Кремър (Michael Kremer) за "техния експериментален подход към намаляване на бедността по света".

Проучванията проведени от тазгодишните лауреати са допринесли значително в борбата с бедността по света. Едва за две десетилетия техния подход основан на експерименти е променил икономиката на развитието, която днес е развиваща се област за изследвания. 

Въпреки напредъка, един от най-сериозните проблеми на човечеството е намаляването на световната бедност във всички нейни форми. Повече от 700 милиона души все още оцеляват с изключително ниски доходи. Всяка година около пет милиона деца на възраст под пет години все още умират от заболявания, които често могат да бъдат предотвратени или лекувани със скъпо лечение. Половината от децата по света все още напускат училище без основна грамотност и математически умения. 

Тазгодишните лауреати въвеждат нов метод за получаване на надеждни отговори за най-добрите начини за справяне с проблема. Накратко методът се състои в разделяне на проблема на по-малки въпроси, на които по-лесно се намира отговор - например най-ефективните начини за подобряване на резултатите в образованието или детското здравеопазване. Те показват, че на тези по-малки и по-точни въпроси се отговаря с внимателно създадени експерименти, измежду най-засегнатите хора. 

В средата на 90-те години Майкъл Кремър и колегите му показват колко мощен може да е този метод, използвайки полеви експерименти, за да проверят редица мерки, които могат да помогнат на резултатите в училища в Западна Кения. 

Абхиджит Банердже и Естер Дюфло, често заедно с Майкъл Кремър, провеждат подобни изследвания върху други проблеми и в други страни. Техните експериментални методи на проучване в момента напълно доминират при развиващите се икономики. 

Резултатите от изследванията на лауреатите, както и на техните последователи учени, значително са подобрили възможността да се борим с бедността на практика. Като пряк резултат от техните проучвания, повече от пет милиона индийски деца са се възползвали от ефективни програми за обучение в училище. Друг пример са сериозните субсидии за превантивно здравеопазване, въведено в много страни. 

Това са само два от примерите как тези проучвания вече са помогнали за справяне с бедността в световен мащаб. Те имат и голям потенциал да подобрят в бъдещето живота на най-онеправданите хора по света. 

Източник: Nobel prize - Their research is helping us fight poverty


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.