Нов отчет определя „най-големия риск“ за човешкото здраве и това не е коронавирусът

Ваня Милева Последна промяна на 30 юли 2020 в 09:15 4978 0

Кредит AQLI

Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота на всеки мъж, жена и дете на Земята с близо две години според данни, публикувани във вторник. Според експертите лошото качество на въздуха е "най-големият риск за човешкото здраве".

Индексът за качество на въздуха (AQLI - Air Quality Life Index) показва, че докато светът се опива да намери ваксина, за да овладее пандемията на COVID-19, замърсяването на въздуха ще продължи да води до по-кратък и по-нездравословен живот за милиарди хора по целия свят.

Индексът свързва количеството на замърсяващите прахови частици - главно от изгарянето на изкопаеми горива - с тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Той установи, че въпреки значителното намаляване на праховите частици в Китай - някога една от най-замърсените страни в света - общото ниво на замърсяване на въздуха остава стабилно през последните две десетилетия.

В страни като Индия и Бангладеш замърсяването на въздуха е толкова тежко, че сега съкращава средно продължителността на живота в някои райони с близо десетилетие.

Авторите на изследването заявяват, че качеството на въздуха, който много хора дишат, представлява много по-висок риск за здравето от COVID-19.

"Въпреки че заплахата от коронавируса е сериозна и заслужава вниманието, което получава, ако се обърне внимание на сериозността на проблема със замърсяването на въздуха с подобна сила, би позволило на милиарди хора да водят по-дълъг и по-здравословен живот", заявява Майкъл Грийнстоун (Michael Greenstone), създател на AQLI.

Близо една четвърт от световното население живее само в четири страни от Южна Азия, които са сред най-замърсените - Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан.

AQLI установи, че тези групи население ще имат средно с пет години по-кратък живот, след като са изложени на нива на замърсяване с 44% по-високи от преди 20 години.

Милиони изгубени години

В доклада се казва, че замърсяването с прахови частици предизвиква загриженост в Югоизточна Азия, където горските и полските пожари се комбинират с емисиите от  трафика и електроцентралите, създавайки отровен въздух.

Около 89% от 650-те милиона души в региона живеят в области, където замърсяването на въздуха надхвърля препоръчителните норми на Световната здравна организация.

Въпреки че места като САЩ, Европа и Япония са успели да подобрят качеството на въздуха, замърсяването все още отнема средно две години от продължителността на живота в световен мащаб, заяви AQLI.

Установено е, че Бангладеш има въздух с най-лошо качество от всяка друга страна и около 250 милиона жители на северните щати на Индия ще загубят средно осем години живот, освен ако замърсяването не бъде поставено под контрол.

Няколко проучвания показват, че излагането на мръсен въздух е ключов рисков фактор на COVID-19 и Грийнстоун призова правителствата да дават приоритет на качеството на въздуха след пандемията.

"Решението се крие в стабилната публична политика", заявява Грийнстоун от Института за енергийна политика към Университета в Чикаго.

Справка: New Data Reveals Little Progress Globally in Reducing Air Pollution Over the Last Two Decades, AQLI

Източник: New Report Identifies The 'Greatest Risk' to Human Health, And It's Not a Virus, ScienceAlert, Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !