Нов тип Омикрон вече се появи в много държави

Ваня Милева Последна промяна на 09 декември 2021 в 11:51 11020 0

Кредит Pixabay

Във вторник бе определена нова версия на варианта на коронавируса Омикрон, която според експертите ще бъде по-трудна за проследяване поради генетиката му.

Новата линия, наречена BA.2, досега е била забелязана седем пъти в Южна Африка, Австралия и Канада .

BA.2 е генетично доста различна от оригиналната линия на Омикрон, сега наречена BA.1, която се разпространява по целия свят, обяснява Франсоа Балу (Francois Balloux), директор на Института по генетика на Университетския колеж в Лондон, съобщава The Guardian.

Най-важното е, че тя няма характерната мутация на отпадане на S-ген, която позволява на Омикрон BA.1 лесно да бъде идентифициран чрез резултатите от PCR теста, основният начин, по който вариантът е проследяван досега.

Това означава, че "двете линии може да се държат различно", подчертава Балу. 

"Сестринската линия на Омикрон е обозначена като BA.2, а основната линия на име BA.1. BA е псевдоним за B.1.1.529, сега е предефиниран, за да обхваща и двете групи. (Променя се само таксономията, за да обхване пълната филогенеза, BA.2 не е причина за безпокойство.)", коментира Тео Сандерсън (Theo Sanderson), генетик от Института "Франсис Крик".

Въпреки че промяната ще направи проследяването по-трудно, „все още няма от какво да се страхуваме“, пише в туит Винод Скария (Vinod Scaria), клиницист и изчислителен биолог в Института по геномика и интегративна биология на CSIR.

„Не смятам, че има причина да мислим, че новото отклонение е по-голяма заплаха от формата на Омикрон, която се разпространява в момента във Великобритания“, отбелязва пред Financial Times Дейвид Стюарт (David Stuart), професор по структурна биология в Оксфордския университет. „Но е ужасно рано“, добавя професорът.

PCR тестовете все пак ще могат да откриват този вариант, но може да не могат да го разграничат от другите

BA.2 носи "много от определящите мутации" на Омикрон, обяснява Андрю Рамбаут (Andrew Rambaut), еволюционен биолог от Университета в Единбург, Великобритания, който прави преглед на мутациите в публикация в Github.

Но също така BA.2 има десетки мутации, които BA.1 няма, и новата версия е лишена от десетки мутации, които се появяват в BA.1.

Най-вече, у BA.2 липсва специфичната мутация, която учените използват като бърз начин за проследяване на Омикрон: 69/70del мутация на S гена на шиповия протеин. 

PCR тестовете проверяват за различни маркери, за да се види дали някой е носител на коронавирус, един от които е насочен към S гена.

Когато някой с BA.1 линия на Омикрон се подложи на PCR тест, един от маркерите няма да работи: това се нарича отпадане на S-гена.

Това е лесен начин да се отдели Омикрон от другите варианти, циркулиращи в момента, повечето от които няма да причинят това отпадане на S-гена.

Но това вероятно няма да е така за линията BA.2. Това означава, че за идентифицирането на новата линия ще е нужно повече време.

„Може да има повече Омикрон, отколкото си мислим“, тълкува тези факти Financial Times Ема Ходкрофт (Emma Hodcroft), еволюционен генетик от Университета в Базел. „От числата, които имаме в момента, не мисля, че има много голяма скрита тежест от BA.2“.

В туит Ходкрофт подчертава, че PCR тестовете все още трябва да работят, откривайки дали някой има коронавирус, дори и с тази нова линия.

„Това означава само, че не можем да използваме този „пряк път“, за да намерим възможни случаи само за новата линия BA.2 на Омикрон. Самият PCR тест обаче все още работи!“ подчертава Ходкрофт.

Източник: Scientists found a 2nd type of Omicron that's harder to track since tests struggle to distinguish it from other variants
Marianne Guenot, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !