Нов вид жаба е толкова прозрачна, че може да се види как бие сърцето й (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 00:00 11971 0

Hyalinobatrachium yaku е новооткрита стъклена жаба. / Jaime Culebras

Учени откриха нов забележителен вид жаба със зелен петнист гръб и "червено сърце видимо изцяло" отдолу, благодарение на прозрачната мембрана, покриваща органите й, разказва New Scientist.

И за съжаление новооткритият вид е застрашен от изчезване, заради унищожаването на местообитанията му от добива на петрол.

Жабата (Hyalinobatrachium Yaku), идентифицирана чрез комбинация от теренни изследвания в Амазонските равнини на Еквадор и секвениране на генома й в лаборатория, показва уникални физически и поведенчески черти.

Тъмнозелените петна по гърба и характерният й призив и репродуктивно поведение я определят като отделен вид от вече известните жаби.

Новият вид е описан в ZooKeys.

Hyalinobatrachium yaku е новооткрита стъклена жаба. / Jaime Culebras

"Мъжките пазят яйцата, които са положени отдолу на листата на дърветата докато се излюпят и паднат във водния поток", разказва Хуан Гуаясамин (Juan Guayasamin) от Universidad San Francisco в Кито, Еквадор. "Аз работя с жаби всеки ден и това е един от най-красивите видове, които някога съм виждал", допълва той.

"Не всички стъклени жабите (сем. Centrolenidae) имат сърца, които са видими през гърдите. При някои от тях самото сърце е бяло, така че не се вижда червената кръв", обяснява Пол Хамилтън (Paul Hamilton) от американската организация с нестопанска цел Biodiversity Group.

Hyalinobatrachium pellucidum, жаба от семейството на новооткрития вид.

Под заплаха

Не е известно защо някои видове имат различни нива на прозрачност, но тази жаба "ще ни помогне да разберем еволюционния модел, който е довел до появате на стъклените жаби", казват изследователите.

"Земноводните са най-застрашеният клас гръбначни на планетата", разказва Ариадне Ангуло (Ariadne Angulo), специалист по земеноводните от Международния съюз за опазване на природата (International Union for Conservation of Nature). "Видовото богатство на групата все още не е напълно открито. От 2005 г. ние идентифицирахме между 100 и 200 нови вида земноводни годишно", обяснява още тя.

Далеч по-малко са открити нови бозайници и птици, тъй като по-голямата част от видовете вече са описани, отбелязва Ангуло. "Но тъй като има толкова много неоткрити видове земноводни, предвид протичащото разрушаване на местооботанията им, някои от тях могат да изчезнат, преди дори да узнаем за тях", допълва тя.

Hyalinobatrachium yaku е новооткрита стъклена жаба. / Jaime Culebras

За размножаването на стъклените жаби са нужни девствени потоци. "Ако потокът пресъхне или се замърси, жабите не могат да оцелеят", отбелязва Хамилтън.

Все още не знаем достатъчно за новия вид, за да се определи дали официално може да се считат за застрашени. "Ние знаем обаче, че техните местообитания бързо изчезват. Добивът на петрол се разпространява в ареала на този вид, както и изграждането на пътища", разказва Хамилтън.

"Ние се надяваме откриването на тази стъклена жаба  да помогне да се разбере какво още може да бъде загубено с продължаващия добив на изкопаеми горива, освен което вече знаем за промените в климата", заяви Хамилтън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !