Нова форма на злато, лека като въздуха

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 ноември 2015 в 13:06 6336 0

Късче чисто злато, което е толкова леко, че не потъва в капучино - това е нов вид пяна от истинско злато, създадена от изследователи от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих (ETH Zurich).

Това е най-лекият вид материал, създаван някога от благороден метал: той е хиляда пъти по-лек от обикновените форми на злато.

Учените начело с професор Рафаеле Меценга (Raffaele Mezzenga) са създали пяна от злато (триизмерна структура на злато, състояща се главно от пори). 

"Това е така нареченият аерогел - хиляди пъти по-лек от обикновените сплави на златото. Той не потъва във вода и е лек почти като въздуха". - заяви Меценга.

Новата форма на златото е неразличима с невъоръжено око от обикновеното злато - аерогелът дори има метален блясък. Но за разлика от металната форма, е мек и пластичен. Състои се от 98% въздух и само 2% твърд материал.

Учените са създали порестия материал чрез нагряване на млечни протеини, за да се получат протеинови нано-влакна, така наречените амилоидни фибрили. Протеините след това се поставят в разтвор на соли на златото. В резултат на това златото кристализира по преплетените влакна. И така се получава желеобразна маса от златни нишки.

"Едно от най-големите предизвикателства бе как да се изсуши веществото, без да се разруши структурата", отбелязва Густав Нистрьом (Gustav Nyström), член на екипа. Тъй като изсушаването на въздух може да увреди фината златна структура, учените са използвали въглероден диоксид за деликатната работа.

Методът, при който частици кристализират директно при нагряване на протеин не е нов. Най-голямото му предимство е, че лесно се получава еднороден аерогел, перфектно имитиращ златните сплави.

Технологията на производство позволява на учените да повлияят свойствата на полученото злато.

"Оптичните свойства са силно зависими от размера и формата на златните частици. По този начин може дори да се промени цвета на материала. Когато променяхме условията на реакцията за образуване на по-малки наночастици, това доведе до получаването на тъмночервено злато", разказва Нистрьом.

Пяна амилоиден протеин без злато (горе), със златни микрочастици (в средата) и със златни наночастици (долу).

Новият материал може да замени обикновеното злато в много области. Приложението му в бижутерията е само една от възможностите. Основните му предимства, според учените, може да се проявят ако се използва като химичен катализатор: силно порестият материал има голяма повърхност и химическите реакции, които зависят от катализатор може да са много по-ефективни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !