Нова компания за космически туризъм тества успешно своята капсула, теглена от балон

Никола Кереков Последна промяна на 29 октомври 2015 в 09:00 3211 0

Така трябва да изглежда капсулата Voyager

През изминалия уикенд, базираната в Тъксън, Аризона стартъп компания World View Enterprises успешно извърши нова голяма стъпка към комерсиализирането на космическите пътувания.

Тази събота, на летище близо до границата между Аризона и Юта, компанията стартира своя пръв тестови полет на умалена версия на балона и капсулата си за космически туризъм, изпращайки прототипа на над 30 000 м. височина в земната атмосфера. След като постигнали изключително успешни резултати, компанията сега възнамерява да извърши тест на пълномащабен модел на капсулата Voyager като плановете им включват първата мисия с пътник на борда да бъде през 2017 г.

За тези, които не са чували за капсулата Voyager и за целите на компанията World View, по същество тя представлява вакуумирана кабина, която е привързана към хелиев балон, който да я изведе на над 30 000 м. височина на прага на космоса. Докато стандартните космически ракети изстрелват пътниците си (астронавтите) с чудовищна скорост в космоса, пътешествието на борда на капсулата Voyager ще бъде доста спокойно. По време на реалния полет на пътниците няма да се налага да се справят с ефектите на скорости над тази на звука, а вместо това ще се наслаждават на постепенно двучасово издигане над облаците преди да достигнат крайната си дестинация.

Това все пак е чувствително по-ниско от опита на Феликс Баумгартнер за скок от границата на стратосферата, при който смелчагата бе издигнат с подобен хелиев балон до височина от около 39 км, така че хората вътре едва ли ще се почувстват много по-различно, отколкото на самолетен полет. За сравнение, Международната космическа станция е разположена на динамична орбита около Земята на височина около 400 км.

Като потенциален конкурент на другите играчи в бизнеса за комерсиални космически полети от Virgin Galactic и Blue Origin, капсулата Voyager на World View е създадена, за да осигури възможност на някои богати клиенти да се наслаждават на нещо, което най-точно би могло да се нарече екстремен туризъм. За около 75 хил долара пътниците ще получат не само място в капсулата на компанията, но и ще имат постоянен достъп до Wi-Fi на борда и ще могат да се почерпят с квалитетни коктейли. След като достигнат летателната височина, пътниците ще могат да погледнат навън, за да се насладят на изумителната кривина очертаваща силуета на планетата Земя. Въпреки че цената изглежда доста висока, World View обявиха още през миналия юли. че местата в каспулата вече са започнали да се разпродават.

"Имаше случаи, в които цяло семейство се записваше и запазваше цялата капсула," разказва МакКлум (MacCallum). "Може да вземете родителите си и децата си. Представете си само: това ще бъде най-страхотния facebook статус: цалото семейство сме в космоса."

По време на тестовия полет, World View е пуснала 450 килограмова реплика на капсулата Voyager (наречена Vanguard) с всички работещи технологии и средства за контрол, които ще бъдат вградени и в крайния модел. След тестване на условията на вятъра и провеждане на серия от тестове преди полета, компанията официално освободи Vanguard малко след 7 ч. сутринта местно време в събота. След като се издигала за около два часа, капсулата достигнала летателната височина от около 30 000 м. като всички основни системи работели според очакванията. След това Vanguard летял на летателната височина за един час преди да бъде освободен от балона и да започне своето спускане.

С успеха на този първи тестови полет, World View сега планира да изследва данните от полета, за да извърши необходимите настройки и корекции преди началото на тестването на пълномащабния модел. Директорът на World View, инженерът Себастиан Падила (Sebastian Padilla) потвърди, че следващата фаза от тестовете може да се проведе още тази година. Той също така потвърди, че компанията наистина възнамерява да започне мисии с хора на борда до 2017 г.

Източник: Digital Trends

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !