Новата ваксина срещу лаймска болест е безопасна и ефективна

Ваня Милева Последна промяна на 04 август 2020 в 00:00 11384 1

Кредит: CDC/ Anna Perez acquired from Public Health Image Library

Наскоро излязоха обещаващи резултати от единственото активно клинично проучване за ваксина срещу лаймска болест. 

Valneva, френска биотехнологична компания, наскоро обяви резултатите от първото си клинично изпитване във фаза 2, които показат, че ваксината срещу лаймска болест е едновременно безопасна и ефективна. 

Ваксината действа като зактивира имунната система на организма да произвежда антитела за шестте често срещани серотипа на болестта, които се срещат в Северна Америка и Европа. Това се прави чрез въвеждане на изолиран протеин от патогена в организма, което позволява на имунната система да разпознава и реагира на повърхностните протеини, намиращи се в бактериите, причиняващи лаймската болест, Borrelia burgdorferi

Над 570 здрави възрастни в САЩ и Европа получават едно от две нива на доза от ваксината в три инжекции, а контролната група -получава плацебо. Установява се, че и двете групи, които получават активната доза, произвеждат значително количество антитела срещу всеки от шестте най-разпространени серотипа на външния повърхностен протеин A (Outer Surface Protein A) на бактерията B. burgdorferi

Лаймската болест се причинява от бактерията B. burgdorferi, предавана от заразни кърлежи, които живеят в залесените райони на Азия, Европа и САЩ. Заболяването е особено често при обитателите на селски райони, а също и на къмпинги и туристи, и засяга около 300 000 души в САЩ и 65 000 души в Европа всяка година.

Ранните симптоми на лаймска болест са висока температура и втрисане, главоболие, мускулна болка, свръхизтощение и др. Без лечение, признаците на болестта прогресират като се проявяват в ставите, сърцето, лимфната система и централната нервна система. Ако се диагностицира рано, в около 80% от случаите симптомите изчезват с прилагане на антибиотици, но ако лечението се забави може да доведе до сериозни и трудно лечими или нелечими последствия като възпаление на мозъка и гръбначния мозък. За съжаление в много случаи е наблюдавана антибиотична резистентност. Една от основните причини болестта да не се лекува е, че пациентите често неправилно се диагностицират с други заболявания, като синдром на хронична умора, лупус или проблеми с психичното здраве.

Лаймската болест е системна инфекция, причинена от бактериите Borrelia burgdorferi. Кредит: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health.

Тази нова потенциална ваксина, известна като VLA15, в момента е единствената активна ваксина срещу лаймска болест във фаза на  клинични изпитания. През 1998 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри ваксина срещу лаймска болест, известна като LYMErix. Тя обаче е изтеглена от пазара само три години по-късно след съмнения относно нейната ефективност и други спорове. Голяма част от противоречията се оказа, че са били инспирирани от движението за антиваксърите, което по това време набира сили.

За проекта за разработката на ваксина срещу лаймската болест Valneva получи многомилионна парична инжекция от големия фармацевтичен гигант Pfizer.

Разбира се, има още работа. Дори и следващите фази на разработката да продължат според очакванията, все пак ще са нужни няколко години, преди тази ваксина да се появи на пазара. В крайна сметка, разработването на ваксина е дълъг и тежък процес. Но засега резултатите изглеждат обещаващи. 

„Допълнителни данни от продължаващите изпитвания на фаза 2 през следващите месеци ще подкрепят по-нататъшните решения за дозата и схемата. Ние работим в тясно сътрудничество с Pfizer, за да ускорим разработката на VLA15 “, коментира в прессъобщение Волфганг Бендер (Wolfgang Bender), доктор по медицина, главен медицински директор на Valneva. 

Източник:  A New Lyme Disease Vaccine Is Showing Promise, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

1

gadeff

04.08 2020 в 13:21

" ...65 000 души в Европа всяка година."
"Българските епидемиологични служби докладват около 600 – 800 случая годишно (10 – 12 на 100 000)"

Много силно занижени цифри.
За съжаление, нашите лекари подценяват заболяването и хората се лекуват от какво ли не, включително и рак (Гого от Тоника/Домино, мир на праха му).
Уважаеми доктори, когато идва при вас пациент, работещ в полето/гората или турист, пуснете му направление за един тест, евтини са.
П.С. При работещите в системата на горите лесовъди и работници, над 10% са ЗАРАЗЕНИ с лаймска болест. Три години под ред се тестваме цялото стопанство. Не 10 на 100 000. Не 100 на 100 000. А 10 000 на 100 000.

Предполагам, че при животновъдите процентът ще е още по-висок.