06 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови археологически открития от ерата на Рамзес II

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 август 2020 в 15:51 55780

По време на археологически работи, извършвани на 2 км югоизточно от древната столица Мемфис, в съвременния град Мит-Рахина, учените откриват статуи на древноегипетски богини и фараон Рамзес II, както и няколко блока, покрити с релефи.

Мемфис е бил столица на Древен Египет в Старото царство и остава важен град през цялата история на Древен Египет.

Генералният секретар на Върховния съвет по антиките, Мустафа Вазири, заяви, че статуите са изработени от розови и черни гранити, както и варовик.

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities

Археолозите съобщават също, че са открили варовикови блокове, датирани от коптската ера, което показва, че блоковете са рециклирани в по-късни епохи.

Вазири добавя, че при разкопките е открита и статуя на фараона Рамзес II, която е придружена от редица статуи, представляващи различни божества. Сред тях са богинята-воин Сехмет, която е била разглеждана като покровителка на фараоните и ги е водила във войни и битки, и небесната богиня Хатор, която фараоните са приемали като символична майка и майка на бога на Слънцето Ра.

Открита е и статуя на Птах, който е бил смятан за бог - демиург и съществуващ преди всичко друго.

Изкопните работи ще продължат, докато не бъдат запазени всички археологически парчета и паметници на обекта, допълват от Министерството на туризма и антиките.

Рамзес II се счита за един от най-могъщите фараони от Деветнадесетата династия и Новото царство, както и за един от най-дълго живелите монарси в Древен Египет. През ранната част на управлението си Рамзес II се фокусира предимно върху изграждането на градове, храмове и паметници, оставил е трайно наследство, което може да се види и днес.

Управлението му обаче е известно и с няколко успешни военни експедиции, които той предприема в Левант, Либия и Южна Нубия. Археолозите смятат, че той заема престола в късните си юношески години, управлявайки Египет от 1279 г. пр. н. н. до 1213 г. пр.н.е.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.