19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови фосили доказват, че грижата за поколенията съществува от поне 300 млн години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 декември 2019 в 09:04 22560
Снимка: Carleton University

Канадски учени откриват най-ранното доказателство за родителска грижа във фосил. Частичните скелети на възрастен и млад индивид са открити във фосилизирал дънер на дърво на възраст 309 милиона години, се съобщава в публикацията в Nature Ecology&Evolution.

Откритието на съществата от вида, наречен Dendromaia unamakiensis показва, че родителска грижа е имало 40 милиона години по-рано, отколкото се смята досега. Животното, подобно на гущер, е синапсид, предшественик на съществата, които в последствие стават бозайници. 

"Това е най-ранното доказателство на продължителна грижа след раждането при гръбначни", разказва водещият автор професор Хилъри Мадин (Hillary Maddin) от Университета Карлтън. "Изглежда възрастното животно предпазва с тялото си младото в хралупата. Това поведение е присъщо на днешните бозайници. Интересно е да видим това животно, което е на еволюционната линия, водеща към бозайниците, да проявява такова поведение толкова рано."

Грижата за поколението е едно от поведенията на животните, които осигуряват оцеляването на поколението, но този подход им коства много. Родителската грижа и то особено за продължителен период от време след раждането, струва на родителите много енергия и ресурси в името на малките. 

Илюстрация на двата индивида от Dendromaia unamakiensis. Кредит: Carleton University

В този случай, учените откриват, че възрастният индивид пази младият, покривайки го със заден крайник и завита опашка. Позицията е характерна за животни в хралупа. Затова изследователите предполагат, че двете същества са се скрили в хралупата на дървото преди да загинат след това. 

Фосилните доказателства за дълга родителска грижа се срещат рядко, тъй като за да се получи фосил на родители и поколението им природните условия трябва да са специфични.

Тези образци са намерени на остров Кейп Бретон в Нова Скотия, което показва, че в районът все още се крият вълнуващи тайни във фосили, които чакат да бъдат открити, разказва съавтора Брайън Хъбърт (Brian Hebert).

Източник: IFLScience - New Fossil Shows Parental Care Is At Least 300 Million Years Old


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.