Нови представи за свойствата на предаване и мутации на SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 26 ноември 2020 в 00:01 5480 0

Австрийското проучване разкрива важни характеристики на вируса: Анализът на инфекциозните клъстери и събитията на свръхразпространение в Австрия изгражда основата за обща информация за свойствата на предаването между хората и мутацията на вируса при пациентите. Кредит: Andreas Bergthaler's Group / CeMM

Неотдавнашно проучване, основано на висококачествени епидемиологични данни от Австрия, заедно с най-съвременния анализ на генома на вируса, предоставя нови прозрения за мутационното поведение и предаването на вируса SARS-CoV-2.

Десетки милиони хора по целия свят вече са заразени в пандемията COVID-19. В търсенето на ваксини и терапии точното разбиране на вируса, неговите мутации и механизми на предаване е от решаващо значение. Важен принос тук има новото проучване наизследователската група на главния изследовател Андреас Бергталер (Andreas Bergthaler) от Изследователския център за молекулярна медицина CeMM на Австрийската академия на науките, в реномираното списание Science Translational Medicine. 

Проектът "Мутационна динамика на SARS-CoV-2 в Австрия" стартира от CeMM в тясно сътрудничество с много университети, институции и болници в цяла Австрия, в които учените работят по изготвянето на по-точна картина на мутациите на вируса и разпространението му.

Екипът филогенетично и епидемиологично реконструира 750 проби от важни инфекциозни клъстери на SARS-CoV-2 в Австрия като туристическия град Ишгъл и Виена. Анализирана е и тяхната роля в трансконтиненталното разпространение на вируса. Резултатите също така предоставят важна информация за предаването и развитието на мутациите на вируса SARS-CoV-2.

Анализът на мутациите разкриват корелация между клъстерите

Въз основа на епидемиологичниte данни и анализите на мутациите учените реконструират клъстер на SARS-CoV-2, състоящ се от 76 случая, и да разкрият скритата връзка между два епидемиологични клъстера.

„Този ​​пример илюстрира как проследяването на контакти и анализът на вирусните мутации заедно осигуряват силен стълб на съвременния пандемичен контрол“, коментира ръководителят на проекта Андреас Бергталер (Andreas Bergthaler).

„Съвременните техники за секвениране на генома на вируса подкрепят епидемиологичното проследяване на контактите и предлагат прозрения с висока резолюция за продължаващата пандемия", добавя Франц Алербергер (Franz Allerberger), ръководител на отдела за обществено здраве на AGES и съавтор на изследването.

Анализът на епидемиологично потвърдените вериги от инфекции установи, че при събитията на свръхразпространение в Австрия се предава относително голяма средна доза от 1000 инфекциозни вирусни частици. Кредит: CeMM

Изследователите наблюдават развитието на нови мутации

Специална особеност на изследването е, че е анализирана верига от осем последователни предавания на вируса.

„Трансмисионната верига започна с пристигане от Италия. В рамките на 24 дни вирусът SARS-CoV-2 се разпространява в по-голямата част на Виена чрез обществени и социални събития в затворени помещения", разказват авторите на изследването на CeMM. "Точното разбиване на веригата на предаване позволи на учените да наблюдават отблизо развитието на нова мутация на SARS-CoV-2."

"Благодарение на отличните епидемиологични и нашите дълбоки данни от секвенирането на вирусите, бихме могли да проследим как вирусът SARS-CoV-2 мутира в един индивид и след това се предава на друг", обяснява Андреас Бергталер.

Освен това учените наблюдават мутационното поведение на вируса по време на заболяването при 31 пациенти. Това може да помогне в бъдеще да се прецени дали лечението влияе върху мутационните характеристики на вируса.

Средно 1000 вирусни частици се предават по време на инфекция

Резултатите от настоящите анализи показват също, че средно 1000 инфекциозни вирусни частици се предават от един заразен човек на следващия. Като цяло тези стойности са значително по-високи, отколкото за други вируси като ХИВ или норовируси.

„И все пак понякога откривахме и заразени хора, които очевидно са влезли в контакт с по-малко вирусни частици и въпреки това са се заразили. Подозираме, че параметри като прилагането на защитни мерки, пътя на предаване или имунната система могат да играят решаваща роля роля за това", добавя Андреас Бергталер.

Тези резултати повдигат важни нови въпроси и хипотези. Намаляването на вирусното натоварване на заразените лица чрез комбинация от мерки като маски на устата и носа, физическата дистанция и адекватен обмен на въздух в помещенията може да играе ключова роля и за предотвратяване на разпространението на вируса и евентуално дори влияят върху хода на заболяването.

Настоящото проучване, основано на данни, събрани по време на ранната фаза на пандемията на SARS-CoV-2 през пролетта на 2020 г., дава важна информация за фундаменталната динамика на мутациите на SARS-CoV-2 в рамките на пациентите и по време на трансмисионни събития. Тези резултати подкрепят други текущи изследователски проекти, целящи по-добро разбиране и контрол на пандемията.

Справка: Alexandra Popa et al, "Genomic epidemiology of superspreading events reveals mutational dynamics and transmission properties of SARS-CoV-2", Science Translational Medicine on 23 November 2020. DOI: 10.1126/science.abe2555

Източник: New study provides deep insights into transmission and mutation properties of SARS-CoV-2

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !