02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ново научно определение на понятието "планета"

Окончателно: Плутон е планета джудже

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 ноември 2015 в 12:17 95281
Церера, Плутон и Ерида.

За да се провери дали едно небесно тяло може да се нарече "планета", американски астроном предлага да се използват три параметъра, които лесно се определят с телескоп.

Спомняте си вероятно драмата около смъкването на статута на Плутон от планета на планета джудже. Най-яростният противник на разжалването й е шефът на мисията New Horizons Алън Стърн като първо нарече официално това "глупост", а наскоро определи любимата си планета като  "звездата на Слънчевата система".

Астрономът Жан-Люк Марго (Jean-Luc Margot) от Университета на Калифорния в Лос Анджелис предлага количествен критерий, който да тури край на спора за класифицирането на планетите. Резултатите от изследванията са публикувани от автора в arXiv.org

За определяне на статута на небесно тяло е достатъчно да се знаят три параметъра: масата на звездата, масата на планетата и времето, за което обикаля около своята звезда. Методът на Марго е приложим и за екзопланети, се съобщава на сайта на Университета на Калифорния.

В момента от около 5000 такива обекти методът на Марго позволява да се класифицират 99% от тях. За да се класифицират останалите няма достатъчно данни.

В Слънчевата система, според Марго, Церера, Плутон и Ерида остават със статут на планета джудже.

Източник: Jean-Luc Margot

"Разликата между планетите и непланетите е изумителна. Рязкото различие предполага фундаментална разлика в начина, по който са се образували тези тела, а самият факт на тяхната класификация показва нещо по-дълбоко за природата им", - споделя Марго.

Определението за планета, предлагано от Международния астрономически съюз, се прилага само за небесни тела в Слънчевата система. Според него, за планетата се смята закръглена масивно тяло, очистила областта на орбитата си от по-малки тела.

Според това определение в Слънчевата система съществуват шест планети джуджета. Една от тях, Церера се намира в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, а другите като Плутон в орбита отвъд Нептун. Най-голямата от тях е Плутон.

От 2006 г. Плутон вече не се смята за планета, защото не отговаря на един от определящите критерии - господство в пространството на своята орбита. Общо в Слънчевата система, според Международния астрономически съюз, има осем планети. 


Георги Илиев Митев 13.11 2015 в 03:03 1
+ 0
- 3
Висшист започнал да говори,за да уговори някаква игра,значи е в беда.Учен да те защити от " селските черти" и "градските мечти",значи също,че греши,защото най-голямата беда е планетната мечта.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.