Ново проучване изследва ефекта на екстази върху мозъка

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 април 2016 в 13:10 3545 0

Кредит DEA via Wikimedia Commons

Редовната употреба на екстази води до забавяне на доставката на серотонин в човешкия мозък, установи ново изследване на учени от Великобритания.

Учени от Университета в Ливъпул са провели мета-анализ на седем независими проучвания, които използват молекулярна образна диагностика, за да проучат невропсихологични ефекти от редовния прием на екстази, съобщава сайтът на университета.

В поредицата проучвания са сравнени потребители на екстази с контролна група по различни характеристики на невропсихологичните им функции, за да се определи дали употребата на екстази води до траен когнитивен дефицит.

Доклад за резултатите от изследването, ръководено от д-р Карл Робъртс и д-р Андрю Джоунс от Института по психология, здраве и общество и д-р Кети Монтгомъри от Университета в Ливърпул "Джон Мурс", е публикуван в списание  NeuroScience and Biobehavioral Reviews.

Тези, които редовно вземат екстази могат да доведат организма си до изключително критично състояние, тъй като серотонинът е отговорен за редица ключови процеси, свързани с емоционалната реакция и адекватността.

В изследването се съобщава, че само 3 от 14 области на мозъка на хората, които приемат наркотика продължават да работят нормално, а в останалата част са забелязани нарушения в доставката на невромедиатора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !