Новооткрит древногръцки град е бил дом на военнопленници от Троянската война

Мартин Георгиев Последна промяна на 15 ноември 2018 в 13:12 7024 0

Кредит Greek Ministry of Culture

Останките от жилищни сгради, намерени в Тенеа, датиращи между около 300 г. пр. н .е.. и 400 сл. н. е.

Археолози разкриха части от античния гръцки град Тенеа, чиито жители са твърдели, че са били пленници от Троянската война, съобщи гръцкото министерство на културата, предаде Livescience.

Откритието датира между 300 пр. н. е и 400 г. сл. н. е.

В сградите на града и некропола са открити погребани двама мъже, пет жени и две деца. Гробовете съдържат бижута, изработени от кости, бронз и злато, също така вази и монети. В гробището е намерен пръстен с образа на бог Серапис, който е бил почитан в Гърция и Египет.

Местоположението на Тенеа е известно още от 19 век  - той се намира близо до съвременното село Хилиомоди. Едва сега обаче са започнали археологически разкопки на мястото.

Древногръцкият историк Павзаний пише, че жителите на Тенеа вярват, че са потомци на троянците-военнопленници от Троянската война. Той твърди, че жителите на града почитали "Аполон повече от всяко друго божество".

Археолозите опитали да датират намерените останки и артефакти, за да придобият точна представа как градът се изменя във времето. Рим окупира голяма част от Гърция през 146 пр. н. е. Тогава Тенеа става част от Римската империя за следващите хилядолетия. Анализът сочи, че градът се развива икономически по време на римския император Луций Септимий Север, взел властта след гражданска война. 

Просперитетът на Тенеа обаче не продължава дълго. Археолозите установяват, че в края на IV век градът изостава в развитието си, след като вождът на вестготите Аларих I превзема полуостров Пелопонес, където се намира Тенеа. Учените отбелязват, че античният град най-вероятно е изоставен през VI век сл. н.е.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !