Огромни плазмени тръби плават високо над Земята (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 13:15 18425 0

Кредит CAASTRO/Loi

Клео Лои (Cleo Loi), 23-годишна студентка от Университета на Сидни е успяла да потвърди теория за структурата на магнитните полета, предложена от преди повече от половин век. Тя е наблюдавала процесите в земната магнитосфера, които показват наличието на огромни разредени плазмените потоци.

Нашата планета непрекъснато е бомбардирана от заредени частици. Те идват както от Слънцето, така и от далечните свръхнови, квазарите и други космически източници. Когато тези частици приближат Земята, траекторията им се променя от магнитното поле на Земята като се отклоняват към полюсите във вид на красивите полярни сияния.

Така магнитното поле на Земята, чието влияние се простира далеч отвъд неговата атмосфера, ни защитава от космическите частици. Външната част на атмосферата - йоносферата (на височина от 60 км) и плазмосферата (над 1000 км) може да се разглеждат като вътрешна част на магнитосферата.

За съжаление, малко знаем за структурата на тези далечни и динамични, нестабилни атмосферни слоеве. А по-добро разбиране би било полезно, защото космическата радиация създава рядък газ от заредени частици, които оказват съществено влияние върху разпространението на радиосигналите. Тези смущения в йоносферата пречи на системите за спътникова навигация и на изображенията, получени от радиотелескопите.

Докато работели на австралийския радиотелескоп Murchison Widefield Array (MWA) Клео Лои и колегите й откриват структурата на серия от плазмени "тръби" от по-висока и по-ниска плътност, пронизващи йоносферата и плазмосферата и обхващащи линиите на магнитното поле на Земята.

Тези структури служат като един вид тунели, които пренасят заредените частици от горните слоеве на атмосферата в открития космос. Наличието на такива потоци е предсказано още преди 60 години, но едва сега тази идея е потвърдена чрез преки наблюдения.

Констатациите са публикувани в списание Geophysical Research Letters.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !