Орангутаните не използват инструментите по инстинкт, а мислят за това, което правят

За съжаление, никога няма да можем да се запознаем с пълната степен на техните способности

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 февруари 2019 в 11:23 3456 0

Кредит chem7/Flickr [Licensed under CC by 2.0]

Винаги е впечатляващо да се видят животни с инструменти. Но гъвкавото използване на инструмент е характерно за по-висшите психични процеси като способността да се планират определени действия и да се предвидят техните резултати.

Международен екип изследва как орангутаните вземат решения, свързани с инструментите, и съобщава, че маймуните обмислят как да използват един инструмент, вместо да разчитат на инстинкта си.

Когато вложиш ума си в нещо

"Нашето проучване показва, че орангутаните могат едновременно да разглеждат многомерни компоненти на задачите, за да увеличат максимално ползата си и е много вероятно дори да не сме достигнали пълния им капацитет за обработка на информацията”, заяви съавторът Жозеп Кол (Josep Call) от Университета Сейнт Андрюс.

Орангутаните (Pongo abelii) са един от най-близките ни роднини, които споделят 97% от нашата ДНК. Те са изключително интелигентни, показват дългосрочна памет, рутинно използване на сложни инструменти в дивата природа и сложни поведения.

Тази интелигентност им помага да се справят добре в естествената си среда. Орангутаните трябва да се съобразяват с множество фактори едновременно, като например да запомнят най-доброто време за намиране на зрели плодове, разстоянието и наличността на хранителни ресурси в различни периоди от годината, както и наличието на инструменти, с които да максимизират добива на тези ресурси.

За да получат по-добра представа за това как маймуните се справят с използването на инструменти и колко различни фактори могат да вземат предвид в даден момент, за да максимизират ползите си, учените от Виенския университет, Ветеринарния университет във Виена и Университета Сейнт Андрюс правят няколко експеримента с орангутаните в Изследователския център за примати Волфганг Кьолер в Лайпциг.

Екипът използва два вида храни: парчета банани, които са любимата закуска на орангутаните и парчета ябълка - които те харесват, но ще пренебрегнат в полза на бананите. Храната е поставена в два различни апарата: единият изисква пръчка (стик), за да се вземе храната, а в другия за тази цел трябва да се пусне вътре топка. По време на експериментите орангутаните са поставяни срещу едното или и двете устройства и им е даван избор между два предмета - обикновено инструмент и хранителен продукт. След като веднъж е избран един от предметите, другият незабавно се маха от зоната на експеримента.

Апаратът с топка (отляво) и апаратът със стик (вдясно), използвани в изследването. Кредит: Isabelle Laumer et al., (2019), PLOS ONE.

„Орангутаните показаха голяма гъвкавост при адаптирането си към различните сценарии”, разказва водещият изследовател Изабел Лаумер (Isabelle Laumer). Ако някой хранителен продукт е извън обсега и животните трябва да избират между подходящ инструмент или лесно достъпния банан, те винаги избират банана, обяснява тя.

„Но когато орангутаните могат да избират между ябълка и инструмент, те избират инструмента, но само ако върши работа за наличния апарат: например, когато са на разположение пръчка и ябълка, но примамката с любимите бананови парчета изисква топка, маймуните избират ябълката вместо неподребния инструмент. Когато е на разположение апаратът, който се задейства със стик, и има резен банан вътре, избират инструмента пръчка вместо достъпната ябълка”, добавя Лаумер.

Последната задача изисква от орангутаните да се справят с двата апарата, единият от които е зареден с парче банан, а другият - с парче ябълка. Маймуните получават подходящите инструменти за работа за двете устройства. В този случай орангутаните отново правят верния избор като избират инструмента, подходящ за апарата, зареден с банан, съобщава екипът.

Орангутан се състезава по дърводелски умения с робот

Това са по-висши когнитивни способности

Може да не изглежда нещо особено за нас, но това е много забележително откритие.

Повечето от използване на инструменти в дивата природа, не са гъвкави. Морската видра например използва камъни, за да разбие черупките, а рибата стрелец (Toxotidae) се прицелва и изстрелва струя вода, за да улови насекомо, летящо близо до повърхността на водата. Но видрата няма да използва инструмента, за да може да достигне до храната си по-лесно, а рибата стрелец няма да използва своите струи вода, за да се защити или за друга задача. Тези животни не „разбират“ инструментите си, както ние го правим - поведението им е напълно инстинктивно и не може да бъде адаптирано за друга цел. 

Това, което екипът открива в това проучване е, че орангутаните могат да преодолеят непосредствените си импулси -  да вземат наличната храна - ако могат да получат по-добра награда в бъдеще, дори ако това означава използване на нови инструменти по нов начин.

Това показва по-висши когнитивни способности.


Снимка: Pinterest

Заради малко мазнина за готвене

За съжаление, никога няма да получим пълната картина на възможностите на орангутаните. Проучване на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) от 2007 г. установи, че орангутаните ще изчезнат в дивата природа в рамките на две десетилетия, ако се запази сегашният темп на обезлесяване.

„Загубата на местообитания, дължаща се на екстензивно производство на палмово масло, е основната заплаха“, обяснява Лаумер.

"За съжаление, палмовото масло все още е най-широко използваното растително масло в света. Докато има търсене на палмово масло и ние продължаваме да купуваме продукти, които съдържат палмово масло, все повече и повече дъждовни гори ще бъдат унищожени. Всеки от нас може да повлияе положително на оцеляването на тези необикновени животни, като взема решения за покупка, което може да изглежда малко, но колективно да окаже огромно въздействие върху нашата планета".

Употребата на инструменти при животните е рядка черта, която ние считаме за знак на интелигентност. Това е още по-вярно за използването на  инструменти, които изискват гъвкаво интегриране на множество източници на информация и условия на околната среда.

Няма ли да бъде срамно да унищожим един от най-големите примери за интелигентност сред животните заради малко мазнина за готвене?

Статията „Orangutans (Pongo abelii) make flexible decisions relative to reward quality and tool functionality in a multi-dimensional tool-use task“, е публикувана в списание  PLOS ONE.

Ако искате да прочетете повече за употребата на инструменти от орангутани, ето още три статии по темата:

  1. Schaik, C.P., Fox, E.A., Sitompul, A.F. (1996). Manufacture and use of tools in wild Sumatran orangutans.Naturwissenschaften, 83(4), 186-188. DOI: 10.1007/BF01143062
  2. Call, J., Tomasello, M. (1994). The social learning of tool use by orangutans (Pongo pygmaeus). Human Evolution, 9(4), 297-313. DOI: 10.1007/BF02435516
  3. van Schaik, C.P. (2003). Orangutan Cultures and the Evolution of Material Culture. Science, 299(5603), 102-105. DOI:10.1126/science.1078004
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !