Още едно доказателство срещу съществуването на човешки феромони

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2017 в 10:00 10725 2

"Мъжете се втурват след жена, напръскана с феромони, все едно сърфист е понесен от Голямата вълна. Усетят ли феромона в мозъка си, жените падат като талпи в леглото. Тези химически вещества ще ви накарат да дадете всичко от себе си в секса" - може да сте виждали вече подобни реклами. Но какво казват учените - отделят ли хората химикали, които променят поведението на другите хора?

Едно ново проучване охлажда ентусиазма около тази идеята като констатира, че две вещества, за които отдавна се твърди, че са феромони, тоест влияят на човешкото привличане, нямат такова въздействие върху противоположния пол, пише Science.

Изследването на биолози от Университета на Западна Австралия е публикувано в списание Royal Society Open Science.

В проучването изследователите предлагат на хетеросексуални участници да оценят привлекателността на хора от противоположния пол под влиянието на два стероида, които, според привържениците на съществуването на феромоните, са такива. Единият от тях е андростадиенон (AND), съдържащ се в потта и спермата на мъжете, а другият е eстратетраенол (EST) - в урината на жените. Също така на участниците са показани фотографии, създадени от комбинация от мъжки и женски лица. Авторите приемат, че ако тези средства са феромони, жени под влияние на андростадиенона трябва да припознаят тези "неутрални" лица като мъжки, както и обратното. Освен това тези вещества би трябвало да повишават привлекателността на индивидуално противоположния пол.

Но нищо такова не се случва.

Изследователите не откриват никакви ефекти на тези стероиди върху поведението на участниците и заключават, че етикетът "предполагаем човешки феромон" за AND и EST трябва да отпадне.

Водещият изследовател, биолог в Университета на Западна Австралия Лий Симънс (Leigh Simmons), е привърженик на съществуването на човешките феромони, но заявява: "Аз съм убеден, че AND и EST не си струва повече да се говори за тях". Според него истинските човешки феромони просто все още не са намерени.

Не се надявайте на паарфюми с феромони.

Тристрам Уайът (Tristram D. Wyatt), професор от Оксфордския университет, автор на преглед на всички изследвания в това направление в Proceedings of the Royal Society B,  посочва, че всъщност най-обещаващият феромон може дори да не е свързан със секса, а с майчинството. Ароматът е важен за кърмачетата и учени вече са доказали, че секреция, взета от майка кърмачка и сложена под носа на заспало бебе, предизвиква рефлекс за сучене, дори ако бебето не принадлежи на майката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

2

Гароне

10.03 2017 в 12:34

Както казват в Триград за "Родопската виагра" - мурсалския чай:
"То ако от жена не ти става, чакай да ти стане от чай".
:)