09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха аномалии в мозъка на хора с депресия и тревожност

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 ноември 2017 в 11:27 107860
Забелязват се значителни разлики в дебелината на кората между трите групи. Radiological Society of North America (RSNA)

Депресията и тревожността са свързани със структурни промени в човешкия мозък. Това установи екип китайски учени, за което ще съобщи на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка, която ще се проведе от 26 ноември до 1 декември в Чикаго.

Пациентите с депресия могат внезапно да загубят интерес към дейностите, увличали ги преди, да изпитват пристъпи на апатия и дори опити за самоубийство. Ако това трае от няколко часа до няколко дни е просто временно състояние, но чувството на тъга и отчаяние е дълготрайно, става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия.

Хората, засегнати от състоянието на социална тревожност се страхуват от критика, че някой ги гледа или обсъжда, което пък усложнява комуникацията и социалните контакти. Симптомите са изчервяване, трептене, често уриниране, гадене. 

Тези разстройства имат сходни симптоми и се предполага, че структурните промени също биха били подобни. Авторите са използвали магнитно-резонансно томография за проследяване на промените в сивото вещество на мозъка при пациенти с клинична депресия и тревожно разстройство. Особено внимание обърнаха върху дебелината на мозъчната кора, която е една от най-важните области на мозъка.

Лекарите изследват томограми на 37 пациенти с депресия и 24 с тревожно разстройство и 41 здрави хора. В първите две групи учените забелязават промени в дебелината на кората на главния мозък, а именно удебеляване в региона на инсула - части от кората на главния мозък, отговорни за възприятията и съзнанието. Учените не могат да обяснят засега как тези показатели са свързани с психическото състояние на пациента.

Резултати между групите с анализ на дебелината на кората, представящи областите, в които има промени. Редове 1-2, пациенти с депресия, в сравнение с пациенти с тревожност; Редове 3-4 са на пациенти с депресия в сравнение с контролната група. Редове 5-6, пациенти с тревожност в сравнение с контролна група.

От една страна, удебеляването на кората на главния мозък може да се дължи на възпаление или дори някои патологични явления, а от друга страна, може да е резултат от усилията на самите пациенти за ограничаване на емоциите.

В бъдеще учените планират да приложат алгоритми за компютърно обучение и да разработят метод за диагностициране на такива заболявания и предсказване на тяхното развитие въз основа на томограми.

По-рано изследване установи, че пациентите, страдащи от депресия или имат симптоми, свързани с депресия, имат значително по-различни структури на бялото вещество в мозъка в сравнение с психично здравите хора.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.