13 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Депресията е свързана с промени в структурата на мозъка, според проучване (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 юли 2017 в 00:00 115061

Депресията, която според Световната здравна организация засяга 350 милиона души по света, става все по-ясно, че е неврологично заболяване, а не само психологическо, твърди ново проучване, водено от екип от Университета в Единбург.

Според тяхното изследване, публикувано в списание Scientific Reports, депресията е свързана с промени в структурата на самия мозък. По-конкретно, бялото вещество - което съдържа сложни мрежи от невронни връзки - изглежда се променя значително при пациенти, страдащи от това заболяване.

Това безпрецедентно проучване, в което са прегледани мозъците на 3461 пациенти, е най-мащабното по рода си до момента. 

В това изследване бе необходимо да се изолира състоянието на бялото вещество, а традиционният магнитен резонанс (MRI) може да се използва за преглед на мозъка в цялост.

Затова, за да постигне целта си, екипът използва модерна техника, известна като "дифузно-тензорно изобразяване" (diffusion tensor imaging), което показва как водата, а не кръвта се разсейва около мозъка.

Тази техника показва подробни карти на бялото вещество на пациентите, което позволява на екипа да намери дори много малки различия в структурата на пробите.

Пациентите, които са докладвали, че страдат от депресия или имат симптоми, свързани с депресия, са имали значително по-различни структури на бялото си вещество в сравнение с психично здравите хора.

Ключов показател тук е нещо, известно като "цялостност на бялото вещество" (white matter integrity), а разпространението на депресията изглежда отрицателно корелира с него.

Точният механизъм на причинно-следственната връзка между депресията и тези структурни различия е неясна в този момент. Дали наличието нао депресия предизвиква тези структурни промени или тези структури показват, че човекът е по-вероятно страда от депресия от другите?

Така или иначе, изследването добавя достоверност на идеята, че депресията има невробиологична основа или най-малкото биологична. През последните няколко години са открити и генетични връзки при депресията.

Това не означава, че психологията не играе вече роля, но това предполага, че може да има откриваеми биологични маркери на състоянието. Това може да доведе до по-ранно откриване на заболяването, което води до по-ефективно лечение.

Депресията е най-честото инвалидизиращо заболяване в света, но все още е може би едно от най-малко разбраните


+ 10
- 10
А този факт води и до редица изводи.

Пуснете си новинарските емисии и вижте с какъв тип новини ви облъчват целенасочено всеки път. Кога ще ви информират за нещо положително? Само в края пуснат нещо за да измият горчилката на питомната овчица, че да продължи и на следващия ден.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.