Откриха находище на предците на повечето съвременни животни - и морски, и сухоземни

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2021 в 00:01 29204 0

Chuandianella ovata, изчезнало ракообразно, подобно на скарида. Кредит: Xianfeng Yang, Yunnan Key Laboratory for Palaeobiology, Yunnan University

Целият живот на Земята преди 500 милиона години е обитавал океаните, но учените знаят малко за това как са се развивали тези животни и водорасли. Новооткрито находище на изкопаеми в близост до Кунмин, Китай, може да държи ключът към разбирането как тези организми са положили основите на живота на сушата и в морето днес, съобщава международен екип изследователи.

Във фосилния депозит, наречен Хайен (Haiyan Lagerstätte), се съдържа изключително запазени находки от зората на гръбначни животни и други редки, безгръбначни меки организми, повече от 50% от които са в стадий ларви и млади организми. Датирани от камбрийския геоложки период преди около 518 милиона години, находището е най-старото и най-разнообразно открито до момента, то предоставя на изследователите 2846 екземпляра до момента.

"Невероятна е гледката на всички тези млади организми в фосилните записи", коментира Жулиен Кимиг (Julien Kimmig), уредник на колекции в Музея на Земята и минералните науки на Държавния университет на Пенсилвания. "Вкаменелостите на млади организми са нещо, което почти не виждаме, особено при безгръбначни с меко тяло".

Сиенфън Ян (Xianfeng Yang), палеобиолог от Университета Юнан, Китай, ръководи екип от китайски изследователи, които събират вкаменелостите на мястото за изследване. Той измерва и снима образците и ги анализира с Кимиг. Изследователите съобщават резултатите от своето проучване в списание Nature Ecology and Evolution.

Изследователите идентифицират 118 вида, включително 17 нови вида в седиментното находище, а някои фосили са изключително запазени,  понякога дори със запазени меки тъкани.

Видовете включват предците на съвременните насекоми и ракообразни, червеи, трилобити, водорасли, гъби и ранни гръбначни, свързани с безчелюстните риби. Изследователите също така откриват яйца и изобилие от редки вкаменелости на млади организми с все още непокътнати фини пипалца, издатъци и видими вътрешни меки тъкани.

Maotianshania cylindrica, приапулиден червей. Кредит: Xianfeng Yang, Yunnan Key Laboratory for Palaeobiology, Yunnan University

Образците са толкова добре запазени, че разкриват части от тялото, невиждани досега, разказва Сара Кимиг (Sara Kimmig), асистент-изследовател в Института за системи земя - околна среда и директор на лабораторията за изотопи и метали в околната среда в Държавния университет на Пенсилвания.

„Обектът е запазил детайли като 3D очи, особености, които никога досега не са виждани, особено при такива ранни депозити“, отбелязва Сара Кимиг.

Учените сканират с компютърна томография тези 3D особености, за да реконструират животните и да извлекат още повече информация от фосилите.

Депозитът съдържа няколко седиментни слоеве, в които се намират вкаменелостите. Всеки слой представлява едно погребение. Всички видове, идентифицирани в изследването, присъстват в най-долния слой, като следващите слоеве съдържат разнообразни видове, но не в такава степен като най-ниския.

Изследователите смятат, че тези интервали могат да представляват периоди на разцвета и краха на морската общност. Множеството видове може да са обитавали района - по това време разположен в по-дълбоки води към центъра на залива Кунмин - търсейки защита от силните океански течения. Измирането на организмите може да се е случило заради внезапна промяна в нивата на кислород или буря, която е накарала отложенията да потекат по склона и да погребат всичко по пътя си.

Изобилието от вкаменелости на млади организми, от друга страна, предполага, че депозитът Хайен може да е бил палео детска градина. Видовете, открити в депозита, може да са избрали да се размножават там поради защитата от хищници, осигурявана от хищниците.

"Възможно ли е тези червеи, медузи и бъгове да са разработили нещо толкова усъвършенствано като палео детска градина за отглеждане на малките си? Какъвто и да е случаят, очарователно е да можем да можем да сравним това поведение с поведението на съвременните животни", коментира Сара Кимиг.

Учените ще могат да използват тази колекция, за да проучат как тези древни животни са се развили от стадий ларва до възрастни.

„Ще видим как с течение на времето са нараснали различни части на тялото, което в момента не знаем за повечето от тези групи“, отбелязва Жулиен Кимиг. "И тези вкаменелости ще ни дадат повече информация за връзката им със съвременните животни. Ще видим дали начина, по който тези животни се развиват днес, е подобен на начина, по който са се развивали преди 500 милиона години, или нещо се е променило във времето".

Информацията за развитието също ще даде представа за връзките между животинските групи, тъй като сходни модели на развитие могат да показват връзка между видовете, добавя изследователят.

Сара Кимиг и нейните колеги имат намерение да проведат геохимични анализи на пробите и утайките. Тези анализи могат да им помогнат потенциално да пресъздадат околната среда и климата през времето, когато това се е образувало това находище.

Вкаменелостите също ще позволят на изследователите да проучат как са се държали животните преди 500 милиона години, когато светът е бил малко по-топъл от днешния, и да го използват като показател за това къде светът се насочва по отношение на поведението на животните в по-топла среда.

„В това находище открихме предците на повечето съвременни животни, както морски, така и сухоземни“, разказва Жулиен Кимиг. "Ако депозитът Хайен всъщност е бил палео детска градина, това означава, че този тип поведение на животните не се е променил много за 518 милиона години".

Справка: A juvenile-rich palaeocommunity of the lower Cambrian Chengjiang biota sheds light on palaeo-boom or palaeo-bust environments, Nature Ecology and Evolution (2021). DOI: 10.1038/s41559-021-01490-4, www.nature.com/articles/s41559-021-01490-4

Източник: Paleonursery offers rare, detailed glimpse at life 518 million years ago
Pennsylvania State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !