25 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открита е "двойно-очарователна" тежка частица в ЦЕРН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 юли 2017 в 00:11 85662
Изображение представящо новата частица, наблюдавана от LHCb, съдържаща два чаровни кварка и един горен кварк. (Източник: Daniel Dominguez / CERN/НаукаOFFNews)

Нов вид тежки частици са открити от изследователи с детектора LHCb на Големия адронен колайдер в ЦЕРН. 

"Това е двойно-очарователен тежък звяр", пише NewScientist. Находката може да ни помогне да разберем по-добре една от четирите фундаментални сили, които управляват Вселената.

На конференция на Европейското физическо дружество по физика на високите енергии във Венеция на 6 юли, учените от експеримента LHCb съобщиха наблюдението на нова частица, наречена  Ξ сс ++ (Xi сс ++ ), съдържаща два чаровни кварка и един горен кварк.

Xi сс ++  е барион, семейство частици, които изграждат обикновената материя, а най-известните от тях са протоните и неутроните. Всички бариони са изградени от три кварка, тип фундаментални частици, който имат шест различни аромата. Тези шест вида кварки теоретично могат да имат много различни комбинации и да произведат потенциално цяла плеяда от бариони, но много от тези комбинации все още предстои да се наблюдават в реалния свят. Досега наблюдаваните бариони имаха най-много един тежък кварк.

Съществуването на тази частица от семейството на барионите е прогнозирано от сегашните теории, но физиците търсеха такива бариони с два тежки кварка в продължение на много години. Масата на новооткритата частица е около 3621 MeV, което я прави почти четири пъти по-тежка протона.

Това свойство на новата частица произтича от това, че в нея има два чаровни кварка и един горен кварк. Това означава, че за разлика от други бариони, където трите кварка се въртят един около друг равнопоставено, в случая двата чаровни кварка са в центъра на Xi сс ++ , а лекият горен кварк обикаля около тях.

Тази последна находка е вълнуваща за физиците, защото това е първата потвърдена недвусмислено такава частица, , съобщава сайтът на ЦЕРН.

Снимка: CERN

"Това не е нова физика, но помага за запълване на картината, която имаме на модела на кварка. Тя може да реши някои изключителни загадки", коментира Аболхасан Джавахери (Abolhassan Jawahery) членът LHCb в Университета на Мериленд. 

Резултатът е с голяма статистическа значимост

Масата на Xi сс ++ от 3621 MeV е в съответствие с очакванията на учените, коментира физикът от LHCb Шелдън Стоун (Sheldon Stone) от Университета в Сиракюз, Ню Йорк, за разлика от предишни резултати.

През 2002 г. в експеримента SELEX в американския ускорител на частици Fermilab откри доказателства за подобна частица , но с различна маса, която озадачи теоретиците. "Тя беше с много странна маса, което изглеждаше подозрително", разказва Стоун. "Това щеше да създаде хаос в нашия модел и как нещата работят заедно. Така че това [новото откритие] ще бъде много успокоително за теоретиците".

Резултатът, обявен на 6 юли във Венеция, има статистическа значимост над 7 сигма - мярка за степента на достоверност за учените. Традиционно физиците смятат резултат над 5 сигма за откритие. Резултатът от SELEX достигна едва 4,8 сигма .

Физиците се надяват, че изучаването на новата частица ще им помогне да проверят квантовата хромодинамика, теорията на силното взаимодействие, което отговаря за свързването на кварките заедно в бариони. Тъй като Xi CC ++  е първият барион, съдържащ два тежки кварка, то ще насочи теорията в нова посока.

"Това е един хубав резултат", отбелязва Стоун.


+ 2
- 8
Ми да. Дори не стават за ядене тия частици. Да се закрие тоя ускорител и да изчезне безкрайно веднага.
+ 1
- 16
Тия бастуни за 10 години и куп хвърлени милиарди за този негоден проект, откриват само някаква идиотски частици, които не осветяват грам структурата на реалността ни. Само трупат някакви безумни данни без грам смисъл. Определено ортодоксалната наука е закривила в доста говняна посока.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.