Парад на планетите ще украси небето на зазоряване този месец

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2022 в 00:01 14815 0

Парад на планетите
Призори на 24 юни, Луната се присъединява към планетарния "парад". Тя удобно ще се разположи между Венера и Марс, за земните наблюдатели. Кредит: Sky & Telescope

През юни ще можем да наблюдаваме с невъоръжено око всичките пет планети ще се подредят на зазоряване в небето. И дори ще бъдат в правилния им ред в Слънчевата система.

Възхитителната картина на всичките пет планети ще посрещне ранобудните през целия месец юни. Докато гледката на две или три планети близо една до друга (известно като съвпад) е доста често срещано явление, подредбата на пет е малко по-рядко. И още по-забележителното в подредбата за този месец, е, че планетите са подредени в естествения си ред от Слънцето.

През целия месец юни, малко преди изгревът на Слънцето, наблюдателите ще могат да видят Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн — в този ред — простиращи се ниско на изток до по-високо на юг в небето. Меркурий ще бъде по-трудно забележим: В началото на месеца наблюдателите ще се нуждаят от безпрепятствен източен хоризонт, както и бинокъл, за да видят малката планета. С времето Меркурий ще се изкачва по-високо и ще става значително по-ярък, което ще го направи по-лесно забележим и по този начин ще завърши планетарната редица.

Последният път, когато петте планети са били видими с невъоръжено око и подредени последователно, е било през декември 2004 г. Но тази година разликата между Меркурий и Сатурн е много по-къса.

Има няколко важни дати този месец.

3–4 юни: В тези две сутрини петте планети се простират на 91°, а видимото разстояние между Меркурий и Сатурн ще бъде най-малко. Намерете място с ясна гледка ниско над хоризонта на изток, за да увеличите максимално шансовете си да забележите Меркурий. Носете бинокъл. Също така ще трябва да се уверите, че сте на позиция навреме, за да се насладите на гледката на всичките пет планети – ще имате по-малко от половин час между момента, когато Меркурий се появи за първи път над хоризонта, и когато по същество се изгуби в блясъка на изгряващото слънце.

Всичките пет планети, видими с невъоръжено око, се подреждат в правилния им ред от Слънцето през месец юни. На 3-4 юни разделението между Меркурий и Сатурн ще бъде най-малко, на 91°. Меркурий ще бъде предизвикателство за забелязване по-рано през месеца. Кликнете върху изображението за версия на схемата с по-висока разделителна способност. Кредит: Sky & Telescope

24 юни: Според списание Sky & Telescope планетарният парад тази сутрин е още по-завладяващ. Като начало, Меркурий ще бъде много по-видим, което ще направи картината на подредените пет планети много по-забележима. И ще имате около час, за да се насладите на гледката, от момента, когато Меркурий изскочи над хоризонта, до когато изгряващото слънце го измие от небето. Но истинският бонус е намаляващият полумесец, позициониран между Венера и Марс, който служи като прокси Земята. По това време на месеца планетите са разпръснати по-далеч по небето - разстоянието между Меркурий и Сатурн ще бъде 107°.

Ако е облачно на отбелязаните дати, все още разполагате с всички сутрини между тях, за да се насладите на гледката на петте планети с просто око, украсяващи югоизточния хоризонт. Просто се уверете, че сте настроили будилника си и се събудете навреме.

Източник: Planet Parade to Grace the Dawn Sky this Month, Sky & Telescope

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !