Парадокс: Жените живеят по-дълго, но са по-малко здрави от мъжете

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 ноември 2018 в 00:05 5612 0

Кредит Pexels

Защо здравето на жените в напреднала възраст е много по-лошо от това на мъжете, но пък живеят по-дълго от мъжете? Това е парадоксът male-female, health-survival - една отдавнашна загадка.

Сега тя намери своя отговорът.

И той, според учените от Университета в Ексетър, е "интралокусният полов конфликт" (intralocus sexual conflict) - гените, които са от полза за единия пол, вредят на другия и обратно, обяснява ScienceDaily.

Изследователи от Университета на Ексетър с помощта на математически модели и експериментални данни от плодови мушици (Drosophila) установили, че тези гени могат лесно да увеличат обхвата си, ако влязат в сила след като жената премине репродуктивната си възраст.

Резултатите са публикувани в списание Nature Communications.

"Споделените гени обединяват двата пола в едно еволюционно "дърпане на въже"", разказва професор Дейвид Хосенк (David Hosken) от Университета в Ексетър.

"Естественият отбор се опитва да тласне жените и мъжете в различни посоки, но споделеният геном означава, че единият пол стопира другия да достигне своето оптимално състояние.

"По принцип определени гени влияят добре за мъжа, но зле за жената и обратното.

"Но, след като жените достигнат менопаузата, те вече не възпроизвеждат и не предават своите гени, което означава, че отборът (който е свързан с възпроизвеждането) на жените е силно отслабен.".

"След този момент всички гени, които подобряват физическото състояние на мъжете в края на живота им, ще се натрупват и неблагоприятно засягат женския организъм".

Професор Хоскен отбелязва, че оцеляването и здравето не са едно и също нещо и че натрупването на гени, полезни за мъжкото самочувствие в края на живота им, зависят от способността им да продължат да се възпроизвеждат след женската менопауза.

Експерименталните данни за мухи Drosophila подкрепят откритията на математическите модели, изчислени за хората, тъй като гените, които помагат на мъжката репродукция в края на живота им обикновено негативно са се отразявали на здравето на жените.

Парадоксът на здравето и оцеляването на мъжете и жените (the male-female health-survival paradox) е явление, което се наблюдава в съвременното общество - жените живеят по-дълго, но в същото време има по-голяма вероятност да страдат от определени форми на инвалидност и са в по-лошо  общо здравословно състояние, отколкото мъжете.

Този факт има големи икономически, социологически и медицински последици. Данните показват, че мъжете умират на по-млада възраст от жените, въпреки доброто си здраве - това се дължи на биологични и екологични различия, които включват различни поведенчески, културни и социални фактори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !