Парализиран използва сигналите на мозъка си, за да ходи отново (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 08:09 3094 0

Кредит ВВС

Технология, позволяваща на парализиран пациент да ходи, като чете сигнали от мозъка и предава импулси в мускулите на краката демонстрираха учени от Университета на Калифорния.

Статията за разработката наскоро е публикувана в изданието Journal of Neuroengineering and Rehabilitation.

Алекс Фриц, 26-годишен мъж, останал парализиран след мотоциклетен инцидент преди пет години, ходи отново, след като лекари от Университета на Калифорния, Ървайн, успешно предават мозъчните сигнали към краката му с помощта на електроди. 

Човекът успява да измине разстояние от около четири метра. Въпреки че може по този начин да управлява мускулите на краката си, той е трябвало да използва проходилка за възрастни, тъй като пациентът трудно поддържа равновесие. Според учените, това е проблем, който все още предстои да бъде решен.

За разлика от други подобни разработки, при които парализирани ходят отново като мозъчните им сигнали контролират роботизирани крайници, изследователите казват, че това е първият път, когато човек с пълна парализа на двата крака, заради увреждане на гръбначния мозък, може да ходи отново със собствените си крака по собствена воля. Технологията демонстрира потенциала на неинвазивните терапии за възстановяване на контрола над парализирани крайници, пише статия в gizmag.com 

При травми на гръбначния мозък (както в случая) нервните импулси от мозъка не достигат до мускулите на краката и настъпва парализа. В същото време самите мускули са в състояние да функционират и мозъка е в състояние да продължи да генерира необходимите импулси. Технологията, разработена от учените, просто възстановява средното звено във веригата: компютърът обработва импулсите, идващи от мозъка и ги изпраща на мускулите.

Пациентът се е обучавал да управлява новия интерфейс първо с помощта на специална компютърна игра, а след това електродите били свързани към краката му и така човекът се е научил да ги управлява. Той трябвало да мисли за ходенето и така да активира нужните мускули. 

Изследователите заявяват, че предстои още работа за усъвършенстване на технологията, но подходът е много обещаващ за пациенти, парализирани заради травма на гръбначния мозък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !