Първата експедиция в дълбините на езеро близо до епицентъра на събитието "Тунгуска"

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2022 в 00:01 16874 0

Кредит: google maps

В края на февруари 2022 г. екип от геофизици и хидробиолози за първи път се поптапят под 30 метра в езерото Чеко, което според някои учени е ударният кратер, издълбан от Тунгуския астероид или комета. Това съобщава англоезичният The Siberian Times.

Екип от четирима е получил разрешение за гмуркане под 30 метра. Това би било първото изследване в езерото Чеко на такава дълбочина. Зимната експедиция ще започне цикъл от дългосрочни изследвания, съобщава Евгения Карнухова, старши инспектор в резервата Тунгуски.

„Езерото Чеко е дълбоко 54 метра. Екипът от изследователи има за цел да проучи колко дебели са седиментите на езерното дъно и да вземе първични проби. Данните, които ще съберат, ще бъдат анализирани и предадени на геолозите. На този етап не говорим за търсене на някакво небесно тяло“, обяснява Евгения Карнухова.

Така нареченото Тунгуско събитие, случило се преди почти 109 години, все още остава предизвикателство за съвременната наука и предмет на остри разногласия между изследователите.

Един от ключовите въпроси след първата експедиция, водена от руския минералог Леонид Кулик, е: ако това е било метеорит, тогава къде е кратерът и извънземната материя?

Съборени дървета близо до епицентъра на събитието в Тунгуска, заснети по време на първата научна експедиция от изследователя Леонид Кулик в началото на 20-ти век. Снимки: Тунгусски природен резерват, Руското географско дружество

През 2012 г. изследователски екип от италианския университет в Болоня, ръководен от Лука Гасперини (Luca Gasperini), посочва малкото езеро Чеко с форма на купа, с диаметър 500 метра, като ударен кратер.

Преди това езерото не е било отбелязано на картите. Сеизмичните измервания на дъното му показват, че седиментите са се натрупвали за около век и че дълбочината на езерото с форма на кратер е по-дълбоко, отколкото е типично за региона.

Те също така стигат до заключението, че под дъното има плътен каменист слой и седимент, „остатък“ от експлодиралия метеорит.

Екипът съобщава, че сеизмичното отражение и магнитните данни разкриват аномалия близо до центъра на езерото, на по-малко от 10 метра под дъното. Тази аномалия е съвместима с наличието на заровен каменист обект и подкрепя идеята, че езерото Чеко е ударен кратер, заключават италианските изследователи.

Батиметрична карта на езерото Чеко и местоположението на седиментното ядро ​​TG-22, събрано по време на експедиция Tunguska99. Кредит: Luca Gasperini et al.

Тази хипотезата за произхода на езерото е силно оспорена от различни учени. Например Гарет Колинс (Gareth S. Collins) и сътрудници обръщат внимание на следните аргумент: некратерни аспекти на морфологията на езерото, липсата на ударен материал в и около езерото и наличието на видимо незасегнати зрели дървета на повече от 100 г. близо до езерото.

"Ние също така показваме, че е необходима якост на опън от 10–40 MPa, за да може фрагмент от астероид да премине през земната атмосфера и да достигне повърхността непокътнат и с достатъчна скорост, за да изкопае кратер с размерите на езерото Чеко. Предполагаемата якост на опън на големите каменисти метеорити по време на атмосферно разрушаване е 10-100 пъти по-ниска", пишат изследователите.

През 2017 г. руски учени отбелязват, че районът е зле картографиран и не е изненада, че езерото Чеко не е на старите карти.

Изследователи от Красноярск и Новосибирск оценяват възрастта, анализирайки дънните му седименти, извършват геохимичен и биохимичен анализ.

Техните колеги от Института по геология и минералогия към Сибирския клон на Руската академия на науките (РАН) извършват рентгеноскопски анализ на пробите от ядрото.

Най-дълбоката проба, която са получили, е на около 280 години, което означава, че езерото вероятно е било дори по-старо, тъй като изследователите не са успели да съберат проби от самото дъно. Така че от геоложка гледна точка езерото изглежда младо, но не достатъчно младо, за да бъде кратерно езеро, причинено от Тунгуския метеорит.

„Освен това в Тунгусския резерват има и други дълбоки, практически кръгли езера, които приличат на езерото Чеко и вероятно имат един и същ геоложки произход“, се казва в изявление на експедиционния център на Руското географско дружество в Сибирския федерален окръг.

Справка:

  1. Sediments from Lake Cheko (Siberia), a possible impact crater for the 1908 Tunguska Event
    Luca Gasperini,Enrico Bonatti,Sonia Albertazzi,Luisa Forlani,Carla A. Accorsi,Giuseppe Longo … et al.
    First published: 13 November 2009 https://doi.org/10.1111/j.1365-3121.2009.00906.x
  2. Lake Cheko and the Tunguska Event: impact or non-impact?
    Luca Gasperini,Enrico Bonatti,Giuseppe Longo
    First published: 18 February 2008 https://doi.org/10.1111/j.1365-3121.2008.00792.x
  3. Evidence that Lake Cheko is not an impact crater
    G. S. Collins,N. Artemieva,K. Wünnemann,P. A. Bland,W. U. Reimold,C. Koeberl
    First published: 18 February 2008 https://doi.org/10.1111/j.1365-3121.2008.00791.x

Източник: First expedition to depths of Lake Cheko close to epicentre of Tunguska event to start in February, The Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !