06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първата по рода си ваксина срещу рак на гърдата ще започне клинични изпитвания в САЩ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 октомври 2021 в 10:34 30880
Провежда се експеримент, свързан с ваксина срещу рак на гърдата, в лабораторията в Кливландската клиника. Снимка: Shawn Green/Cleveland Clinic

Една ваксина срещу най-агресивната и смъртоносна форма на рак на гърдата е една крачка по-близо до приложението си.

Клиниката в Кливланд обяви във вторник, че стартира първото по рода си изпитание при хора, тествайки инжекция, предназначена да предотврати тройно негативен рак на гърдата (TNBC), който в момента не реагира на хормонални или целеви лекарствени терапии и може да бъде предотвратен само с мастектомия.

Досега разработката на ваксини срещу тройно негативен рак на гърдата бе ограничено до лабораторни изследвания и изследвания върху животни . Изпитването върху хора може да започне сега, след като Американската администрация по храните и лекарствата одобри заявката за употреба на новия лекарствен препарат за инжектиране.

Макар изпитанията да включват само оцелелите от тройно негативен рак на гърдата в ранен стадий, които са изложени на висок риск от рецидив, изследователите се надяват след това да предложат ваксината на здрави хора с висок риск от заболяването, като такива с мутации на гена BRCA1.

„В дългосрочен план се надяваме, че това може да бъде истинска превантивна ваксина, която ще се прилага на здрави жени, за да се предотврати развитието на тройно негативен рак на гърдата, формата на рак на гърдата, за която имаме най-малко ефективни лечения“, заявява в прессъобщение проф. д-р Г. Томас Бъд (G. Thomas Budd), от Института за рака "Таусиг" в Кливланд и ръководител на изследването.

Участниците ще получат три инжекции

Тройно негативният рак на гърдата представлява около 12% до 15% от всички видове рак на гърдата и убива почти една четвърт от пациентите в рамките на пет години след поставянето на диагнозата. По-често се среща сред жените с BRCA1 мутации .

Наличието на определен протеин, α-лакталбумин, обикновено придружава заболяването, въпреки че се предполага, че се появява само когато се кърми.

Затова ваксината се насочва към този протеин, като подтиква имунната система да предотврати възникващите тумори на гърдата, които го експресират. Инжекцията ще включва и лекарство, което предупреждава имунната система за α-лактабалбумина, така че да може да спре възникващия туморен растеж.

Изпитването ще включва 18 до 24 пациенти, които са без тумори, след като са били лекувани за ранен стадий на тройно отрицателен рак на гърдата през последните три години. Те ще получат три инжекции с интервал от две седмици. Изследователите ще започнат с ниски дози само при няколко пациенти и ще ги наблюдават внимателно, преди да увеличат дозата и да включат повече участници.

„След като разберем каква доза от ваксината можем да дадем, ще разгледаме нейните ефекти върху имунната система“, обяснява проф. Бъд. "Това ще ни помогне да разберем дали ваксината прави това, което искаме да прави, и след това ще разширим нивото на дозата".

Изследването се очаква да приключи през септември 2022 г. Финансирано е от Министерството на отбраната на САЩ.

Тази стратегия за ваксинация има потенциал да бъде приложена към други видове тумори.

„Нашата транслационна изследователска програма се фокусира върху разработването на ваксини, които предотвратяват заболявания, с които се сблъскваме с възрастта, като рак на гърдата, яйчниците и ендометриума. Ако успеят, тези ваксини имат потенциала да трансформират начина, по който контролираме раковите заболявания при възрастни и да увеличат продължителността на живота по някакъв начин подобно на въздействието, което е имала програмата за ваксинация в детството", коментира членът на екипа Винсент Тюи (Vincent Tuohy).

Източник: Trial announced for 'first-of-its-kind' vaccine to prevent breast cancer
Anna Medaris Miller, Business Insider


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.