Пет животни, които остават верни на партньорите си цял живот

Антония Петрова Последна промяна на 18 март 2017 в 09:00 11067 0

Кой не иска да открие вечната любов? Партньор до живот може би не е само човешки идеал. Много животни остават верни на своите партньори завинаги, пише ZME science.

Една от причините може и да не е любов като при хората, а оцеляване. Като имат партньор до живот женските защитават себе си и малките си по-успешно. Съвместната родителска грижа е много често срещана при тези животни, което означава, че малките им обикновено имат по-голям шанс за оцеляване. 

Други възможни причини за моногамността при животните могат да са трудното намиране на друг партньор, защита на територия или други облаги. Но каквато и да е причината тези животни предпочитат да прекарат целия си живот с един единствен партньор подобно на хората. 

Ето и някои изненадващи романтици сред животинските видове:

Черноклюн гмуркач

След като се чифтосат двойките гмуркачи (Gavia immer) остават в близост един до друг, обикновено по-малко от 20 метра. Те се наблюдават, за да са сигурни, че другият партньор не започва да "мами" докато яйцата не бъдат снесени. Ако стане така, че се разделят, и мъжкият, и женската полагат всички усилия, за да се сближат отново. При повечето животни единият от двамата партньори само се привързва, не двамата. Като екип гмуркачите по-успешно ловят риба и се грижат за своите малки. Те снасят малко яйца, което изисква по-голяма родителска грижа. По двойки им е по-лесно да защитават територията си от други мъжки, които да се опитат да си завладеят женската и територията. 

Други забележителни птици: албатроси, папагали ара, забулени сови

Скариди

Euplectella aspergillum са красиваи кухи силициеви гъби. Вниманието обаче не е върху тях, а върху това, което живее вътре в тях. Скариди от вида Spongicola използват вътрешността на гъбата за свой дом. Кухината е толкова мъничка, че има място само за две скариди. Поради тази причина те остават заедно за цял живот. Двойката прекарва времето си заедно като чисти кухината и се храни с храната, която преминава през порите на гъбата. След като се чифтосат малките им се разпръскват през порите, но ги чака същата съдба - да открият свой мъничък дом с някой партньор. В Япония е обичайно като сватбен подарък да се дава една от тези гъби с две мъртви скариди вътре, като символ на вечното единство на партньорите. Романтично или зловещо?

Други забележителни безгръбначни: термити, комари

Сцинк

Много видове от австралийското семейство гущери Сцинкови имат само един партньор. Късоопашатият сцинк (Tiliqua rugosus) живее сам през почти цялата година, но намира един и същ партньор през всеки размножителен период. Двойката прекарва два месеца в "ухажване" преди да се чифтоса. През това време те се опознават, лижат и докосват. Веднъж намерили се, остават верни един на друг до 20 години (предвид, че средната продължителност на живота им е 15 години). Сцинковете от вида Egernia stokesii пък живеят на малки семейни групи (до 17 гущера) за период от най-малко 5 години. Двойките остават заедно и се чифтосват година след година.

Други забележителни влечуги: австралийските спящи гущери, хамелеоните фон Хьонел

Прерийни мишки

Тези мишки (Microtus ochrogaster) се различават от останалите гризачи в това, че откриват партньор, чифтосват се, градят съвместно гнездо и отглеждат заедно малките си. Тези гризачи живеят само една или две години и имат по-големи шансове за откриване на храна и отглеждане на поколение когато са заедно. Увеличени нива на невротрансмитерите ги задържат обвързани един с друг и тласкат към агресия срещу всеки извън двойката. Вместо да бъдат привлечени от други мишки, те са програмирани да бъдат агресивни към тях. Прерийните мишки също така скърбят за мъртвите си партньори. Този вид мишки се използва като модел за разбирането на моногамията и копулацията при хората.

Други забележителни бозайници: сивите вълци, бобрите, гибоните

Големоуст бибан

Необичайно за рибите, които оплождат своите яйца външно, големоустият бибан (Micropterus salmoides) е верен на своя партньор. След ритуала на ухажване мъжкият може да оплоди яйцата, които женската снесе. И двамата изграждат гнездо, обикновено върху някой дънер или скала. Когато яйцата биват положени, и двамата се грижат за тях. Често остават при потомството си до един месец след излюпването, което е необичайно дълъг период за риби. Това е първото доказателство, че едно животно, което опложда външно яйцата си, е вярно на своя партньор. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !