10 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

По случай 24 май - диктовка в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 май 2016 в 10:04 26550

И тази година на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН ще проведе традиционната кампания под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

В рамките на събитието всеки, който желае, може да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация. Кампанията се провежда не само в София, но и в още няколко града в страната – Димитровград, Павликени, Пазарджик, Сливен и Сопот.

Инициативата вече беше подета от учители и ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в гр. Пазарджик. В Деня на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий, 11 май, около 60 граждани на Пазарджик, сред които бяха и кметът и представители на общината и на РИО на МОН, откликнаха на предизвикателството, а най-въодушевени бяха най-малките ученици.

На 24 май от 10:00 до 14:00 ч. на три места в централната част на София гражданите и гостите на града ще могат да направят кратка диктовка, не само за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура. Местата са на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“, срещу Софийския университет пред Княжевската градина и на спирката на градския транспорт „Хотел „Плиска“ до паметника на Радой Ралин. Както и миналата година млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки.

В Павликени всички желаещи ще могат да проверят познанията си по граматика и правопис между 9:30 и 12:30 ч. на специалния пункт на площад „Свобода“, където ще бъдат посрещнати от учители и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“.

В Сливен проверката на знанията по правопис и граматика ще се състои от 12:30 до 15:30 ч. на площад „Цар Освободител“ точно пред сградата на общината в три специално разположени за целта шатри, осигурени и построени от Общината.

В Сопот между 9:30 и 12:30 ч., ученици и техни учители по български език и литература от СОУ „Иван Вазов“ ще приканват гражданите да се включат в диктовката.

Учителите и учениците от ЕГ „Д-р Иван Богоров“ ще посрещнат гражданите и гостите на Димитровград на 27 май от 11 часа в центъра на града. Събитието ще се проведе в партньорство с Община Димитровград.

Целта на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ е да се привлече вниманието на обществеността към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.