21 септември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Покритие от специално олио намалява 1000 пъти бактериите по повърхностите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 юли 2018 в 14:1516510
Снимка: Liz Do

Има прост и евтин начин за борба с бактериите - излиза, че олиото изключително успешно отблъсква бактериите, което води до намаляването им до 1000 пъти, съобщава ScienceAlert.

Да се използва разтвор е много по-елегантно решение за предотвратяване на натрупването на бактерии, отколкото да се опитваме да го отстраним от микроскопичните пукнатини в повърхността с абразивни химикали.

Ново изследване показва, че олиото работи фантастично добре, отблъсквайки бактериите от някои повърхности, което потенциално намалява нивата им с около 1000 пъти в тенджери и тигани в кухни и места за преработка на храни, като ги прави много по-безопасни и по-хигиенични.

Масовото производство на храни изисква суровите съставки да се обработват в големи машини от неръждаема стомана, които трудно се почистват - бактериите процъфтяват в малките вдлъбнатини, които се натрупват върху тези повърхности с течение на времето.

Но просто добавяне на тънък слой олио върху металната повърхност може да отблъсне бактериите и да предотврати замърсяването с микроорганизми като салмонела, листрия и Е. coli, разкрива международен екип от учени.

Изследването е публикувано в ACS Applied Materials and Interfaces и е толкова просто, колкото звучи.

"Покриването на повърхността от неръждаема стомана с обикновено олио доказано ефективно отблъсква бактериите", заяви един от членовете на екипа Бен Хатън (Ben Hatton) от Университета в Торонто, Канада.

"Олиото запълва пукнатините, създава хидрофобен слой и действа като бариера за замърсителите на повърхността".

Тези безопасни за храната хлъзгави покрития (food-safe oil-based slippery coatings - FOSC), каквото е официалното им наименование, са разработени въз основа на предишни изследвания от Харвард. Тази по-ранна работа разглежда начини за задържане на лубриканти като се създава хлъзгава, но не лепкава повърхност.

На базата на тези изследвания, експериментите, проведени от екипа учени, показа драстично намаляване на нивата на бактериите, което съответно ще доведе до значителен спад на хранителните заболявания.

Други тестове показват, че покритието може да издържи на доста силно измиване и все пак да остане ефективно. То може да бъде приложено сравнително лесно, показва проучването, така че машините да се запазят чисти от бактерии за дълго време.

Екипът от изследователи ще продължи да търси различни комбинации от масла и повърхности, за да види дали може да подобри своите вече впечатляващи резултати.

Както отбелязва екипът, около 3 000 смъртни случая годишно се дължат на хранителни заболявания в САЩ - цифра, която достига до 2 милиона годишно в развиващите се страни. Техника като тази, която може да се въведе почти навсякъде, може потенциално да спести много животи.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:273509
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.