Получено е най-студеното вещество във Вселената

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 август 2017 в 13:26 12101 0

Кредит CC0 Public Domain

Физиците са успели да охладят молекули до 50 милионни части от степен над абсолютната нула, което е рекорд за доближаване към възможно най-ниската стойност на температурата, съобщи phys.org

Абсолютната нула е равна на -273,15 градуса по Целзий или 0 Келвина (К). Температурата на вакуума надвишава абсолютната нула с 2,7 К заради микровълновото лъчение, останало след Големия взрив и равномерно запълващо Вселената.

Физиците досега са успявали да постигнат и по-ниски температури, дори е достигана стойност от 50 трилионни от градуса над абсолютната нула (около -273,15 ° С). Но това се отнася само за отделни атом и досега не бе възможно да се направи същото с молекули. Молекулите имат много повече степени на свобода, възможност за движение и вибриране, запазвайки така енергията от движението и топлината си. Затова тяхното охлаждане е много по-трудно и изисква използването на много сложни методи и дори трикове - например, съставяне на молекулите от предварително охладени атоми.

Постижението е на физици от екипа на професор Майкъл Тарбът (Michael Tarbutt) от Имперския колеж Лондон. Статията за рекорда е публикувана в списание Nature Physics.

Изследователите откриват, че комбинацията на два традиционни метода на охлаждане може да им помогне да достигнат много по-близо до абсолютната нула в сравнение със сегашните методи, които обикновено водят до молекули, само на стотни от градуса над абсолютната нула.

Учените работят с молекули калциев монофлуоридфосфат. Те използват магнити, за да ги държат в "капан" и лазери, за да ги охладят, техника, използвана широко в миналото. Намалявайки по този начин скоростта, те могат да охладят молекулите до Доплеровата граница - за CaF е около 200 μK (микрокелвина, милионна част от градуса).

По-ниско не може да се стигне по този метод, затова авторите се обръщат към друг - "Сизифовото охлаждане", при който два лазера взаимодействат директно един с друг, създавайки електромагнитно поле. Полето причинява постоянно напрежение на молекулите, издърпа енергията от тях и ги охлажда. В резултат на това екипът на Тарбът успя да преодолее доплеровата граница за охлаждане на молекулите за първи път и да достигне рекорд от 50 μК.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !