01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Порнографията възпитава прогресивни нагласи сред религиозните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 януари 2018 в 00:01 57401
Снимка: SZ-Designs

Религиозните хора, които гледат материоали със сексуално съдържание, са по-склонни да поддържат егалитарни нагласи спрямо жените, според публикувано наскоро проучване, съобщава PsyPost.

Предишни изследвания също са установявали, че хората, които гледат порнография, са по-склонни да гледат на жените като равни, отколкото хората, които не гледат.

За новото проучване изследователите са изследвали данни за употребата на порнография, религиозност и отношението им към жените на 11 658 мъже и 13 988 жени, участвали в социално изследване, годишно проучване на нагласите в населението на САЩ.

Изследването, публикувано в Journal of Sex Research, бе проведено от Килер Р. Расмусен (Kyler R. Rasmussen) от Университета Mount Royal и Тейлър Кохут (Taylor Kohut) от Университета в Западно Онтарио.

Изследователите установиха, че по-голямата посещаемост на религиозни храмове като цяло е свързана с по-негативно отношение към аборта, жените на властови позиции и жените, работещи извън дома си.

Но намериха доказателства, че порнографията разрушава тази връзка. По-религиозните хора, които гледат повече порнография, имат по-положителни нагласи към абортите, жените на властови позиции и жените, работещи извън дома си, отколкото религиозните хора, които не съобщават, че гледат порно.

"Тези констатации показват, че е възможно използването на порнография да създава когнитивен дисонанс в тези, които посещават религиозни служби по-често и че този дисонанс има потенциала да разруши традиционните вярвания за жените, възприети от консервативните религиозни групи", пишат Расмусен и Кохут в проучването.

Анализът е контролиран за редица демографски променливи, като възраст, пол, семейно положение, политическа принадлежност и образование. Но проучването има някои ограничения.

Изследването използва напречно сечение, което затруднява изследователите да направят изводи за причината и ефекта. Може да се окаже, че по-скоро хората с по-егалитарно отношение към жените са по-склонни да използват порнография, отколкото порнографията да има роля за промяна на нагласите.


+ 0
- 0
Разправям ви аз че нищо лошо няма в порното ама не вярвате.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.