29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пръстите на денисовците изненадващо наподобяват тези на Хомо сапиенс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 септември 2019 в 10:15 47800
Първият фрагмент, от който е извлечена ДНК преди събирането на двете части. Снимка: Thilo Parg/ Wikimedia commons

Наскоро описана част от фосил на пръст на Денисов човек носи нови доказателства за връзката между съвременните хора и тези древни хоминини. 

През 2008 г. в пещерата Денисова в Сибир е открит фрагмент от кост от пръст и извлечената от него ДНК изненадва антрополозите, че това са нови човешки предшественици. Преди анализа обаче, костта е била разрязана на две и изпратена в две различни лаборатории, след което данните за това са изгубени и учените смятат, че парчетата принадлежат на два индивида.Тъй като пещерата е обитавана не само от денисовци, но и от неандерталци, произходът на втория фрагмент оставаше неясен.

Сега палеогенетикът Е. Андрю Бенет (E. Andrew Bennett) от Университета Пари Дидро и колегите му съобщават в списание Science Advances, че са идентифицирали второто парче от костта и тя принадлежи на дясната ръка на Денисова жена на около 13 години. Извлечената митохондриална ДНК съвпада с тази от другия фрагмент и двете части пасват една към друга, което доказва, че наистина принадлежат на индивида Денисова 3.

Изгледи и виртуална реконструкция на двата фрагмента от костта на индивида Денисова 3. Кредит: E. Andrew Bennett et al. Science Advances 04 Sep 2019

Интересното е, че тази 50 000-годишна фаланга прилича много повече по форма на костите на съвременен човек, отколкото на неандерталец. Приликата между компютърно реконструираната фаланга и тази на съвременните хора е изненадваща, тък като се счита, че неандерталците и денисовците са много по-близко свързани помежду си, отколкото с хомо сапиенс. Това означава, че е възможно и други части от тялото на денисовците да приличат много са съвременните хора. Затова екипът на Бенет смята, че бъдещи находки трябва да се идентифицират внимателно и не само въз основа на формата. 

Сравнение между размерите на фаланга на петия пръст на ненандерталец, съвременен човек и индивидът Денисова 3. Кредит: E. Andrew Bennett et al. Science Advances 04 Sep 2019

Денисовците са сред най-близките предшественици на хомо сапиенс, но всичко, което е известно за тях се основава на много малко на брой кости (освен фалангата са открити само зъб и фрагменти от челюст и череп). Известно е, че са обитавали части от Източна Азия в продължение на стотици хиляди години. Те са се смесили с други човешки предшественици и са оставили генетично наследство в съвременните хора. 

Геномът на извлечената от фалангата ДНК показва, че денисовците и неандерталците са се отделили като линии преди 410 000 години, но са много по-близки помежду си, отколкото до хомо сапиенс. 

Това кара учените да смятат, че анатомията на денисовците ще прилича на тази на неандерталците. Откритият денисов зъб прилича на друг древен човешки предшественик - хомо еректус.  

Тези прилики между костите на денисовците и съвременните хора поставят въпроси, освен за начина на идентифициране на бъдещи находки и за това колко близки са били всъщност тези древни хоминини до нас.  

Източници: Science news - This ancient Denisovan finger bone is surprisingly humanlike 

IFLScience - Denisovans Had Fingers Indistinguishable From Modern Humans, Further Complicating Our Family Tree


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.