Предлагат да се върне на Плутон статута на планета

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 февруари 2017 в 12:18 6901 1

Има предложение към Международния астрономически съюз да предефинира определението за планети отново, което ще позволи да се върне на Плутон статута на планета, който тя губи през 2006 година.

Това предложение е част от статия на сътрудници на НАСА, начело с Алън Стърн, главен изследовател на мисията New Horizons, публикувана в сайта на Института USRA в Хюстън, чието пълно съдържание ще бъде представено през март на конференция, посветена на Луната и планетите.

Заедно с развитието на науката представата за планета се променя многократно. През елинистичната епоха са господствали представите на Птолемей, че планета е голямо небесно тяло, които се въртят около Земята в кръгова орбита, а по-късно откриват, че те всъщност се въртят около слънцето и орбитите им не е кръгови, но елипсовидни.

След откриването на първите екзопланети, които обикалят други звезди, учените решава да създадат официална дефиниция на термина. През февруари 2003 г. работната група на Международния астрономически съюз (International
Astronomical Union - IAU) даде дефиниция, че за екзопланета трябва да се счита обект, подобен на тези, които се намират в Слънчевата система.

Последното официално определение е дадено от Международния астрономически съюз през 2006 година. По време на конференцията в Прага учените решават, че една планета трябва да отговаря на три критерия:

  • да е в орбитата  около Слънцето (или съответната звезда)
  • да бъде достатъчно голяма, че гравитацията й да я оформи почти като сфера;
  • да не е сателит на друга планета и да няма в своята орбита други подобни по размер формации, т.е. да да е гравитационно доминиращото образувание в района си.

Според новата класификация на Плутон е изключен от планетите и заедно с Ерида и Церера, а по-късно и с Макемаке и Хаумеа се нареждат сред планетите джуджета, които не са освободили района около орбитата си от космически отломки.

Това определение предизвика спорове и критики от научната общност.

Изследователите от НАСА публикуваха манифест, в който предлагат да се преразгледа определението за планета и представят геофизична дефиниция, според която:

за планета трябва да се счита небесно тяло с маса по-ниска от необходимата за началото на термоядрен синтез на деутерий, което се върти около звезда или нейните остатъци. То трябва да има достатъчно собствена гравитация, за да се оформи като сфероид и достатъчно добре да се опише като с триосен елипсоид.

Други орбитални параметри на обекта да не се вземат предвид.

Всичките открити досега планета в Слънчевата система под 10 000 км в диаметър представени мащабно. Според геофизичната дефиниция планети са ~ 110 познати планети в нашата Слънчева система. The Planetary Society:
http://www.planetary.org/multimedia/space-images/charts/everyround-object-under-10k.html.

Авторите на манифеста смятат, че съвременната дефиниция за планета има няколко значителни недостатъци. Първо тя не включва екзопланетите, както и планетите - скитници сред планетите. Второ, нито една планета в Слънчевата система не е напълно разчистила орбитата си от малки планетарни тела като метеорити например. Трето, способността за премахване на космическите отпадъци зависи от разстоянието до Слънцето. Според авторите, ако Земята бе отвъд Нептун, тя нямаше да може да изчисти орбитата си, така че нямаше да се счита за планета. От друга страна според предложеното определение статут на планета ще получат и големите спътници като Харон или Луната.

Засега няма реакция на Международния астрономически съюз. Обаче ако се одобри, Плутон ще трябва да си върне изгубения статут на планета.

"След "понижаването" на Плутон от Международния астрономически съюз в очите на обществеността предполагаемите "не-планети" престават да бъдат достатъчно интересни, за да заслужават научно изследване, макар че IAU не е целил този резултат. Питат ни: "Защо изпратихте New Horizons до Плутон, след като не е планета вече?" За да смекчим това жалко възприятие, ние предлагаме нова дефиниция за планета", пишат изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

22.02 2017 в 15:05

Хехе
New Horizons е пратен към Плутон ПРЕДИ да го обявят за не-планета.