Предстои изключително рядка метеорологична фаза на Ла Ниня: „Тройно потапяне“

„Тройно потапяне“ на Ла Ниня е докладвано само няколко пъти от началото на воденето на наблюдения

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2022 в 00:01 3221 0

Взаимодействие между атмосферата и окена по време на Ла Ниня. Кредит: NOAA

Мощният метеорологичен феномен Ла Ниня ще продължи за трета поредна година и може да продължи до началото на следващата година, според Световната метеорологична организация (СМО). Това ще има косвен ефект върху времето по целия свят, от сушите в Африка до влажното и бурно лято в Австралия.

В неотдавнашно съобщение СМО заявява, че според техните прогнози настоящата фаза Ла Ниня, която започна през септември 2020 г., ще продължи през следващите шест месеца. Според оценките има 70 % вероятност тя да се задържи до септември-ноември 2022 г. и 55 % вероятност да продължи до декември-февруари 2022/2023 г.

Тригодишните събития от типа Ла Ниня са изключително редки, макар че има регистрирани досега. Периодите на Ла Ниня обикновено продължават под една година, въпреки че понякога могат да се наблюдават в две последователни години.

Три години обаче са твърде рядко срещани.

От началото на наблюденията "тройно потапяне" на Ла Ниня е регистрирано само няколко пъти: от 1973 до 1976 г. и от 1998 до 2001 г. Някои от тях включват и условията, продължили от 1954 до 1957 г.

"Необичайно е да има три последователни години със събитие Ла Ниня", заявява професор Петтери Таалас (Petteri Taalas), генерален секретар на СМО.

Температурите в тропическата зона на източната част на Тихия океан се повишават и понижават в цикъл, известен като Ел Ниньо-южна осцилация. Фазата на захлаждане - с температури на морската повърхност под средните стойности в източната и централната част на Тихия океан - се нарича Ла Ниня, което на испански означава "момиче". Ел Ниньо, което означава "момчето", се отнася до топлата фаза, когато най-топлите повърхностни води на Тихия океан се намират в северозападната част на Южна Америка. Съществува и неутрална фаза, която настъпва между фазите.

Тези промени нарушават режимите на вятъра, облаците и налягането над Тихия океан, като предизвикват каскада от ефекти, които могат да се наблюдават във времето по целия свят.

"Влошаващата се суша в Африканския рог и южната част на Южна Америка носи белезите на Ла Ниня, както и валежите над средното ниво в Югоизточна Азия и Австралазия. Новата актуализирана информация за Ла Ниня за съжаление потвърждава регионалните климатични прогнози, според които опустошителната суша в Африканския рог ще се влоши и ще засегне милиони хора", обяснява Таалас.

Тригодишната Ла Ниня ще има особено силно въздействие върху източния бряг на Австралия. Метеорологичната служба предупреждава, че източната част на Австралия трябва да се подготви за обилни валежи през пролетта и лятото. В съчетание с това можем да очакваме източният бряг да бъде засегнат от по-сериозни наводнения и може би дори циклони.

"Бих се обзаложил, че през следващите шест месеца в източната част на Австралия ще има повече наводнения. Климатичните модели в Тихия, Индийския и Южния океан сочат към влажна пролет. Тъй като реките и язовирите вече са пълни, всеки значителен валеж вероятно ще доведе до наводнения", коментира Кимбърли Рийд (Kimberley Reid), от Центъра за върхови постижения за екстремни климатични явления ARC към Университета Монаш.

"Вероятността за значителни циклони и бури е по-висока при прогнозираните условия през предстоящия сезон. В най-лошия случай можем да очакваме нива на разрушения, подобни на тези през 1974 г., когато условията бяха сходни с три последователни събития от типа Ла Ниня", допълва д-р Хавиер Леон (Javier Leon), географ от Университета на Съншайн Коуст.

Изтoчник: Brace Yourself For An Exceptionally Rare "Triple-Dip" La Niña Weather Phase, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !