Проблем с руски двигател отлага изстрелването на американски спътник

Наука OFFNews Последна промяна на 26 март 2016 в 13:05 2550 0

Кредит Асошиейтед прес

Стартът на Atlas V от 23 март

Космическата компания ULA (United Launch Alliance) отлага изстрелването на американския военен спътник MUOS-5, поради неправилна работа на руския двигател РД-180 на ракетата носител Atlas V при старта на товарния кораб към Международната космическа станция (МКС).

Стартът на ракетата със спътника е отложен най-рано за 12 май, съобщава Риа Новости. Дотогава специалистите от ULA ще изучат отклоненията в параметрите при предишното изстрелване на Atlas V на 23 март.

На 23 март при изстрелването на кораба Cygnus към МКС ракетата-носител Atlas V се отдели от кораба 6 секунди по-рано, отколкото се планираше, а втората степен Centaur работила около 60 секунди по-дълго, за да компенсира по-ранното изключване на РД-180 и за да бъде мисията успешна и апаратът Cygnus да достигне нужната орбита.

Причина за това по предварителни данни са дефекти в първата степен на носителя, на който са монтирани руските двигатели РД-180. 

Спътниците MUOS ще образуват мрежа за обезпечаване на безопасност на мобилните връзки за нуждите на американската армия. Компанията ULA изстрелва апарати за НАСА, въздушните сили на САЩ и частни производители на ракети-носители Atlas и Delta.

Двигателят РД-180, който задвижва ракетата Atlas V, се произвежда от научно-производствената асоциация "Енергомаш". Самата тежка ракета се създава от ULA в сътрудничество с Боинг и Lockheed Martin.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !