Проф. Димитър Съсълов: Извънземен живот – нови насоки в търсенето

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 май 2021 в 15:16 5115 0

Кредит Jon Chase

В рамките на Софийския фестивал на науката, ще имаме възможност да се срещнем с наш световно известен учен, проф. Димитър Съсълов, по повод една вълнуваща за всички тема: търсенето на извънземен живот.

Все по-често се натъкваме на въпроса дали животът е уникално за Земята явление. Как това търсене ни помага да възпроизведем химическите условия за възникване на живот в лаборатория? За новостите в търсенето на извънземен живот разказва астрономът и преподавател в Харвардския университет проф. Димитър Съсълов, чието космическо пътешествие започва от студентската скамейка във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има ли живот на тях и как е могъл да възникне са два от въпросите, чиито отговори проф. Съсълов търси в своята лаборатория и в качеството си на директор на харвардската инициатива „Произход на живота“. Пътешествието му започва от студентската скамейка във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Димитър Съселов е директор на мултидисциплинарния център Harvard Origins of Life Initiative. Фокус на неговите изследвания е връзката между материя и лъчение. Научните му интереси се простират от еволюцията на водорода и хелия в ранната Вселена, през създаването на звездите, до пулсарите и определянето на разстоянията до други галактики.

Проф. Димитър Съсълов става известен с откритието на екзопланети чрез разработения от Съселов и сътрудниците му метод на транзитното търсене. Той и екипа му откриват през 2003 г. най-далечната планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.

Събитието ще се проведе на 15 май 2021, събота, от 17:00 до 18:00 онлайн (на живо) в зала „Космос“. Входът е с билети на цена 5 лв. Можете да ги закупите онлайн.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

С цялата програма на Софийския фестивал на науката може да се запознаете тук.

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийския фестивал на науката 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !