06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Прогноза на Харвард: Периодично социално дистанциране до 2022 година

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 април 2020 в 08:26 179320
Снимка: Pxhere

Продължителното или периодично социално дистанциране може да се наложи да се прилага до 2022 г., за да се предотврати претоварването на болниците.

Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус и може да се наложат многократни периоди на социално дистанциране и през 2022 г., за да се предотврати претовареността на болниците, съобщиха от учени от Харвард, които моделираха траекторията на пандемията.

Изследването излиза, когато САЩ достигат пика на случаите на COVID-19 и предвиждат евентуално облекчаване на строгите мерки за блокиране. Проучването разглежда капацитета за Съединените щати, а не за България, но подобни резултати може да се приложат навсякъде.

Компютърната симулация на екипа от Харвард, публикувана в статия в списание Science, предполага, че COVID-19 ще стане сезонен като другите сродни с него коронавируси, които причиняват обикновената настинка и се предават по-интензивно през по-студените месеци.

Но остават много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобит от предишно заразяване и колко дълго трае този имунитет, коментират авторите.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за поддържане на честотата на случаите на SARS-CoV-2 в рамките на капацитета на леглата за интензивни грижи в Съединените щати“, отбелязва водещият автор Стивън Кислър (Stephen Kissler) пред репортери.

„Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периоди на последователно социално дистанциране“, добави той.

Ще бъдат необходими много вирусни тестове, за да се определи кога са преминати праговете за повторно задействане на дистанцирането, пишат авторите.

Продължителността и интензивността на ограниченията могат да бъдат облекчени, когато станат достъпни ефективни терапии и ваксини. Но докато ги няма, дистанцирането би позволило на болниците да увеличат капацитета си за обслужване на тежките случаи, за да се справят с пика, който би възникнал при облекчаване на мерките.

Колко дълго и често ще се случват тези периоди на социално дистанциране при различни допускания (базирани на данни от САЩ), е показано на графиките по-долу, взети от статията.

Тези графики показват разпространението на вируса (черните криви) и критичните случаи (червените криви) при периодично социално дистанциране (щтрихованите сини области). Първата и третата графика са без сезонни форсировки; втората и четвъртата със сезонни форсировки. Капацитетът на  интензивните отделения е изобразен от плътните хоризонтални черни линии; първите две графики са сценариите с текущия капацитет за интензивни грижи в САЩ, а третата и четвъртата графики са сценариите с удвояване на текущия капацитет за критична помощ. Максималната стойност на базовото число на репродукция е 2 през зимата, а за сезонните сценарии е 1,4 през лятото. Графиките са е от статията Social distancing strategies for curbing the COVID-19 epidemic от Kissler et al. 

„Като позволяват периоди на предаване, които достигат по-голямо разпространение, отколкото би било възможно по друг начин, те позволяват ускорено придобиване на стаден имунитет“, заявява съавторът Марк Липшич (Marc Lipsitch).

И обратното, прекаленото социално дистанциране без прекъсвне може да се отрази негативно. Според един от моделните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет на населението“, се казва в документа, следователно е необходим периодичен подход.

Авторите признават, че основният недостатък на техния модел е оскъдната информация в момента за това колко силен е имунитетът на заразените и колко дълго трае.

Понастоящем най-добрите предположения, основаващи се на други близки коронавируси, са, че той ще придаде някакъв имунитет за около една година. Може да има и кръстосан защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е бил заразен от друг коронавирус, например причиняващ настинка.

Едно нещо обаче е почти сигурно: вирусът е тук и ще остане. Екипът заяви, че е много малко вероятно имунитетът да бъде достатъчно силен и да продължи достатъчно дълго, че COVID-19 ще изчезне след първоначалната вълна, какъвто бе случаят с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Тестовете за антитела (приложени по-масово у нас за служителите на МВР и жителите на Банско), които търсят дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, но ваксината остава най-доброто оръжие.

Справка: 

Projecting the transmission dynamics of SARS-CoV-2 through the postpandemic period, Stephen M. Kissler et al. Science 14 Apr 2020, DOI: 10.1126/science.abb5793

Източник:

Harvard Study Says We Could Need Bouts of Social Distancing Until 2022, sciencealert

How can maths fight a pandemic?, Marianne Freiberger, Plus magazine


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.