Промяната на един ген ще ни позволи да ядем колкото си искаме, без да дебелеем

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 декември 2018 в 11:32 8968 0

Кредит lyonandlyon.co.uk

Учени откриха, че деактивирането само на един ген позволява на мишките да ядат толкова храна, колкото желаят, без да натрупват килограми, съобщава IFLScience.

С настъпването на сезона на празниците това звучи прекалено хубаво, за да е истина, но изследователите твърдят, че тяхното откритие може да се използва и при хората в близко бъдеще.

Съобщавайки в списанието EMBO Reports, учените от Медицинския център от Югозападния университет на Тексас и Университета Флиндерс в Австралия установиха, че един единствен ген, известен като RCAN1, действа като потискащ обратната връзка за всички видове метаболитни процеси и производството на телесна топлина. След като изключват този ген при мишки, откриват нещо интересно - гризачите не повишават теглото си вследствие на обилно хранене.

Всъщност метаболизмът им е получил пренасищане, което им позволява да "изгорят" повече калории.

Експериментът е тестван досега само върху мишки. Въпреки това, изследователите твърдят, че техните открития притежават потенциал за нова лекарствена терапия за хора със затлъстяване или метаболитни състояния.

"Знаем, че много хора се борят да отслабнат или да контролират теглото си по редица причини. Констатациите в това проучване може да означава разработване на хапче, чиято цел е функцията на RCAN1 и може да доведе до отслабване", заяви за Science Daily водещият автор, професор Деймиън Кийтинг (Damien Keating) от Университета Флиндерс. "Тези резултати показват, че можем да направим качествено нова реална стъпка в борбата срещу затлъстяването".

"Вече сме разработили серия от лекарства, които са насочени към протеина, който прави този ген, и сега сме в процес на тестване, за да видим дали те възпрепятстват RCAN1 и дали могат да представляват потенциални нови лекарства против затлъстяване", добавя Кийтинг.

Човешкото тяло съдържа два типа мазнини: бяла мазнина и кафява мазнина. Бялата мазнина, използвана за съхраняване на енергия, е това, което си представяме, когато чуем думата "мазнини". Кафявите мастни клетки са пълни с митохондрии и изгарят енергия и произвеждат топлина. Ние губим малките си количества кафяви мазнини, докато остаряваме, а при затлъстелите и хората с диабет тези клетки са още по-малко. Според изследователите, деактивирането на RCAN1 може да помогне за превръщането на бялата мазнина в кафява мазнина.

"В светлината на нашите резултати лекарствата, които разработваме, насочени към RCAN1, ще изгарят калории, докато хората си почиват", обяснява проф. Кийтинг. "Това означава, че тялото ще съхранява по-малко мазнини, без да е необходимо човек да намали консумацията на храна или да тренира повече."

Но засега е препоръчително да следваме балансирана диета, ако искаме да сме здрави.

Но за хора с хронично затлъстяване или метаболитни проблеми, откритието може да бъде много полезно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !