Птицата, която се върна от мъртвите

Нелетящ вид птица изчезва преди повече от 100 хил. години, но отново броди по своя остров

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2019 в 00:00 7586 0

Кредит: Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0]

Последните оцелели нелетящи птици от вида Dryolimnas cuvieri, обитаващи острови в Индийския океан, са измрели преди повече от сто хиляди, но след това са се „възкресили” отново.

Това се дължи на рядък процес, наречен итеративна еволюция, пояснява ScienceDaily.

Статията на откритието е публикувана в последния брой на Zoological Journal на Linnean Society.

Итеративната еволюция е частен случай на паралелната еволюция, това е повтарящата се еволюция на подобни или паралелни структури от един и същ прародител, но по различно време.

Такова явление е изключително рядко, така че учените бяха изненадани от случая на „възраждане“ на вид, изчезнал преди 136 хиляди години, 36 хиляди години по-късно.

Това е първият път, когато се наблюдава итеративна еволюция за семейство Rallidae и един от най-важните примери в историята на птиците.

Изследването от Университета в Портсмут и Природонаучния музей установи, че в два случая, разделени от десетки хиляди години, един вид от семейство Rallidae е успял да колонизира един изолиран атол, наречен Алдабра, и впоследствие да стане нелетящ и в двата случая. Последната оцеляла колония от нелетящи Rallidae се намира и днес на острова.

Dryolimnas cuvieri. Кредит: Александър Лаубин

Като някои други летящи птици като моа и додо,  Dryolimnas cuvieri  обитава острови, където практически няма хищници. Но това не е достатъчно за тяхната безопасност.

Птиците от семейство Rallidae са с бяла шия и с размер кокошка и са местни за Мадагаскар в югозападната част на Индийския океан. Те постоянно колонизират изолирани острови и заради честите си експлозии на популациите си мигрират на огромни групи от Мадагаскар. Много от тези, които отиват на север или на юг, се давят в океана, а онези, които потеглят на запад, попадат в Африка, където ги изяждат хищниците. Някои от онези, които политат на изток, се заселват на многобройните океански острови като Мавриций, Реюнион и Алдабра, последният е пръстенният коралов атол, който се е образувал преди около 400 000 години.

Заради липсата на хищници на атола и точно както птицата Додо на Мавриций, заселилите се птици Rallidae загубват способността си да летят. Алдабра обаче е бил напълно покрит от океана по време на голямо наводнение преди около 136 000 години, унищожавайки цялата фауна и флора, включително и нелетящите птици.

Вкаменелости на крилни кости на летящи (вдясно) и нелетящи Dryolimnas. Кредит: Dr Julian Hume.

Плеонтолозите анализират вкаменелости на кости отпреди 100 000 години, когато морското равнище спада през следващата ледникова епоха и атолът е колонизиран от нелетящи Rallidae. Изследователите сравняват костите на птиците преди и след като атолът е наводнен. Те откриват, че криловата кост и костите на краката показват особености, характерни за нелетящите птици.

Това означава, че един вид от Мадагаскар довежда два пъти до появата на нелетящ вид Rallidae на Алдабра в рамките на няколко хиляди години.

"Тези уникални вкаменелости предоставят неопровержими доказателства, че член на семейство Rallidae колонизира атола, най-вероятно идвайки от Мадагаскар, всеки път е губел способността си за летене. Представените тук изкопаеми доказателства са уникални за Rallidae и символизират способността на тези птици успешно да колонизират изолирани острови и да еволюират до нелетящи птици многократно", заяви водещият автор д-р Джулиан Хюм (Julian Hume), палеоорнитолог и научен сътрудник в Природонаучния музей.

"Не е известен друг пример при Rallidae или при птиците като цяло, който демонстрира това явление толкова очевидно", коментира съавторът на  Дейвид Мартил (David Martill).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !