03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пустинни мравки-спринтьори бягат с почти метър в секунда (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 октомври 2019 в 00:30 40370
Снимка: Harald Wolf

Най-бързите мравки в света могат да бягат със скорост почти метър в секунда, изминавайки за това време повече от сто пъти собствената си дължина според нова публикация в Journal of Experimental Biology.

Мравките от вида Cataglyphis bombycina са едни от насекомите, живеещи при най-сурови условия. Те живеят в пустинята Сахара, където температурите често достигат 60оС. Повечето животни търсят укритие в най-горещата част на деня, но именно тогава тези мравки излизат. В бързи пориви на активност, които траят около 10 минути, те търсят насекоми и други малки животни, паднали жертва на горещините. 

Още от 80-те години се знае, че тези мравки бягат много бързо, обяснява Сара Фефер (Sarah Pfeffer) от Университета Улм в Германия. Пустинният изследовател Рюдигер Венер (Rüdiger Wehner) описва през 1983 г., че мравките може да достигнат скорост от 1 метър в секунда, но тази стойност е подлагана на съмнение, заради липсата на подходяща техника по онова време. 

Фефер и колегите й измерват скоростта на мравките, използвайки високоскоростна камера. Оказва се, че достигнатата скорост е 85,5 сантиметра в секунда, което е доста близо до оценката на Венер. 

Подробният преглед на видеото дава идеи как мравките успяват да постигнат тази скорост.

Първо, краката им са необичайно къси за пустинни мравки, които обикновено имат дълги крака, които да издигат телата им над горещата земна повърхност. Късите крака обаче позволяват на този вид да правят над 40 крачки в секунда. 

След това, краката им се движат по необичаен начин. Както повечето насекоми, мравките движат по три от шестте си крака заедно. Но повечето не движат и трите крака съвсем едновременно. Cataglyphis bombycina движат краката си в почти пълен синхрон. 

"Смятаме, че това може би им помага при движението в пясъка", обяснява Фефер, като вероятно това пречи на затъването в пясъка, което би ги забавило.

Други животни също се движат бързо, в зависимост от това как се измерва скоростта. Като абсолютна скорост гепардите са много по-бързи, изминавайки повече от 30 метра в секунда, докато малкият червей Paratarsotomus macropalpis изминава 300 пъти ръста си за секунда. 

Но освен скоростта си, пустинните мравки имат и специална особена толерантност към горещината, благодарение на специални сребристи власинки, които ги предпазват. 

Източник: New Scientist - Desert ant runs so fast it covers 100 times its body length per second


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.