05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разкрита е загадката защо махалата на часовниците се люлеят в синхрон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юли 2015 в 09:56 48280
Снимка: Henrique Oliveira and Luís Melo

Прехвърляне на енергия чрез звуковия импулс е причината, която кара махалата на часовници, когато са заедно, да се синхронизират. Такъв е отговорът на една загадка с 350-годишна давност, разкрита неотдавна от двама португалски физици.

През 1665, холандският физик Кристиан Хюйгенс, изобретател на часовника с махало, лежал в леглото си с леко заболяване, гледайки два от своите часовници, закачени на стената, разказва Енрике Оливейра (Henrique Oliveira), математик от Университета в Лисабон и съавтор на новото проучване. Хюйгенс забелязал нещо странно: без значение как започват хода си махалата на часовниците, в рамките на около половин час, в крайна сметка те започват да се люлеят в точно обратната посока едно на друго, разказва Live Science.

Много учени през вековете са си блъскали главите над този проблем, но така и не го разрешили.

Но наскоро двама португалски учени публикували своята хипотеза в списание Scientific Reports, според която махалата прехвърлят енергия едно на друго чрез звукови импулси,

Тези импулси се прехвърлят от часовник на часовник, влияейки на люлеенето на махалата им и в крайна сметка ги кара да се синхронизират. Учените разработили сложен математически модел, преди да проведат своите експерименти с двойка часовници, прикрепени за релса към стената. Теоретичните им прогнози и симулации съвпаднали.

"Установихме, че прехвърлянето на енергия е чрез звуков импулс", заяви съавторът на Луиш Мело (Luis Melo), от Физическия факултет на Лисабонския университет. Това не само решава "стар, фундаментален проблем", но и също така дава принос в разбирането на други видове осцилатори, заяви той пред The Guardian.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.